madewithNvu80x15clear.png                                                                                                                                              
                                                                                                                                     
Matkat-sivu  Vanhempien käynti NZ:ssa  Versio 1.32. Viimeisimmät muutokset: 5.1.2021.

Lauran vaihto-oppilasvuosi Uudessa-Seelannissa

Tässä matkakertomuksessa on sisältönä kaikenlaisia vaihto-oppilasvuoteen sekä Uuteen-Seelantiin liittyviä tapahtumia ja asioita. Toivottavasti tästä on apua esimerkiksi perheelle joka miettii vastaavaan urakkaan ryhtymistä. Kertomuksen sisältö muodostui vuoden kuluessa ja sivujen päivitystahti oli kerran kuukaudessa tai parissa, sitä mukaa kun lähetin materiaalia kotiin ja kotiväki siirsi sitä tänne.

Pienemmät kuvat löytyvät merkinnän (L) takaa.
 Tekstin seassa olleista linkeistä osa on jo poistunut kokonaan käytöstä, niinpä ne on korvattu ko. palveluun tai sivustoon viittaavilla linkeillä (1/2021). Suuri määrä valokuvalinkkejä on valitettavasti myös poistunut käytöstä (etenkin ne kouluun liittyvät vuoden 2009-linkit).

Sisällysluettelo

Valmistelut Suomessa

Tutkin eri vaihtoehtoja itsekseni ja esittelin niistä mielestäni parhaat vanhemmille. Aikaisemmin olen ollut kuukauden kielikurssilla Maltalla ja nyt kiinnosti lähteä vähän pitemmäksi aikaa. Koulumenestys, ajankohta ja ikä (16) olivat sopivat hakemiseen.

Alkuun

Yleistä

Nettikeskustelujen perusteella AFS vaikutti parhaalta vaihtoehdolta. AFS ei pakottanut ottamaan ketään samaksi ajaksi Suomeen, ellei oma perhe niin halunnut. AFS ei maksanut isäntäperheille, joten perheeseen ei tarvinnut odottaa joutuvansa pelkän rahan vuoksi, vaan heillä oli todellista halua ottaa uusi perheenjäsen luokseen asumaan. Käsite "perhe" voi olla nykyään vaihteleva, erikoisemmista "kokoonpanoista" kysyttiin aina oppilaan ja hänen vanhempiensa mielipidettä.

Järjestäjän, kohteen ja ajankohdan lopullinen valinta kustannuksineen:

- Järjestäjä [https://www.afs.fi/]

Ajankohta

Aloitus 1. lukiovuoden aikana

Paikka

Eurooppa ei kiinnostanut. Lopulta valinta eri englanninkielisten maitten välillä, ensimmäisenä silmiin pisti Yhdysvallat. Isä ei kuitenkaan suostunut :) Valinta Australian ja Uuden-Seelannin välillä: Australiaan ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta lähteä vuodeksi, joten Uusi-Seelanti oli ensimmäinen vaihtoehto hakulomakkeessa.

Lähtölupa irtosi vanhemmilta muutaman päivän aktiivisen mietinnän jälkeen, sillä muun muassa aikaa lähtöä edeltäviin valmisteluihin oli riittävästi.

Alkuun

Ilmoittautuminen ja haku

- Tunnukset haettiin AFS:n sivuille (L), jossa täytettiin hakulomakkeet liitteineen [https://www.afs.fi/vaihto-oppilaaksi/#afs-nav-hakuprosessi]

- AFS Osallistumissopimuskaavake, sivut 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ja 12

- AFS:n edustajien kotikäynnit (yhteensä 2 kpl syksyllä 2008, joista tosin toinen peruuntui edustajan sairastuttua => 12.1.09 sekin käynti oli viimein ok)

- Ilmoitus hyväksynnästä vaihto-oppilaaksi: pääsyni Uuteen-Seelantiin AFS:n oppilaaksi varmistui 22.4.2008 (L , L1/2 ja L2/2), mutta isäntäperhetieto tuli vasta tammikuussa 2009. AFS kertoi mahdollisuudesta joutua siirtämään lentoani 15.9.2008 (L) ja toisen kerran 11.12.2008 (L), mutta onneksi pääsin lähtemään muiden suomalaisten kanssa samaan aikaan.

Alkuun

Kustannukset

Kokonaiskustannukset sisältävät ainakin seuraavat: järjestäjän osuus 6 750 € (2009), josta maksetaan muun muassa edustajan vierailut kotona, lentomatkat, valmennustilaisuudet, bussikyydit, viisumi, koulukirjat ja mahdolliset koulumaksut, tuki kohdemaassa, sairaus- ja tapaturmavakuutus, hätäpäivystysjärjestelyt, kaksi leiriä, .. eli noin 21 € / päivä. Siihen tulee päälle vielä mahdollinen koulupuku + oppilaan käteisvarat + loma- ja muut kouluun kuulumattomat matkat + mahdolliset lisävakuutukset + muut omat kustannukset kohdemaassa.

Vuoden 2021 alussa vilkaistu hintataso on näköjään "hieman pompsahtanut" edellä mainitusta [https://www.afs.fi/programs/uusi-seelanti-global-choice/]. Seuraavalla voi toki olla osuutta asiaan: "Uudessa-Seelannissa vallitsevasta yleisestä käytännöstä johtuen ja muista AFS:n kohdemaista poiketen isäntäperheille maksetaan kulukorvausta heidän ottaessaan vaihto-oppilaan."  [https://www.afs.fi/countries/uusi-seelanti/]

Alkuun

Asiakirjat

Asiakirjat täytettiin tarpeellisilta osilta ennen valmennustilaisuutta I ja II (L1/2 ja L2/2).

- Viisumihakemus 8 sivua täytettiin osittain ennen palautusta AFS:lle (L). Täyttöä helpotti AFS:n tarkka ohje vaadituista merkinnöistä, ilman oikeita kohtia ja asioita hakemus olisi palautettu käsittelemättömänä takaisin Englannista. Vuoden viisumia ei saa ennen kuin koulupaikka on varmistunut ja se myös perutaan heti, jos oppilas jättää hänelle ilmaisen koulunkäynnin kesken tai hänen vaihto-oppilasvuotensa keskeytetään muusta syystä. Varmat keskeytyksen syyt ovat ainakin moottoriajoneuvolla ajo, liftaus ja huumeet. Vuonna 2008 Uudesta Seelannista ei kuulema palautettu yhtään suomalaista kesken kotiin, sen sijaan muutamia muun maalaisia oppilaita kyllä.

- Vakuutuksiin liittyviä ohjeita
- Passi, on huomioitava sen voimassaoloaika
- Matkustuslupa vanhemmilta
- Vaarallisiin urheilulajeihin osallistumislupa vanhemmilta, lomake (L) saatiin täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi vasta 14.4.2009)
- Muuttoilmoitus (L) Maistraattiin ja Postiin (L) sekä Kelalle (L), joka piti lähettää viimeistään viikon kuluttua lähdöstä (AFS lähetti ohjeet ja lomakkeet)

Alkuun

Koulutus Suomessa

Pakollinen lähtöorientaatiotilaisuus vanhemmille (29.11.2008) ja vaihto-oppilaille (29. - 30.11.2008):

- Valmennustilaisuus vanhemmille Helsingissä, aiheina muun muassa AFS järjestönä, vaihto-oppilasohjelman erityispiirteet, vaihto-oppilaita koskevat säännöt ja suositukset sekä osallistumismaksuun, vakuutuksiin ja matkustamiseen liittyvät käytännön asiat (sisältäen sieltä äskettäin palanneen vaihto-oppilaan ja hänen vanhempansa haastattelumahdollisuuden, jota käytettiin reilun tunnin ajan noin kymmenen perheen vanhempien toimesta antaumuksella hyväksi).

- Valmennustilaisuus vaihto-oppilaalle Helsingissä ja leiri Övikissä Porvoossa, aiheina muun muassa omat arvot ja asenteet, uuteen kulttuuriin (L) sopeutuminen, ristiriitatilanteiden kohtaamista, suomalaisena ulkomailla (L) sekä vaihto-oppilaan roolista isäntäperheessä.

Alkuun

Muuta

Puuttuvat rokotukset kannatti ottaa ajoissa (L).

Materiaali AFS:lta (28.11.2008)

- AFS-jäsentiedotteet
- "AFS Intercultural Programs"
- "Placement Realities for Hosted Students in New Zealand" (2 sivua)
- "Lähtöorientaatio I ja II" (yht. 14 sivua, 10.4.2008)
- "Student Handbook Haere Mai", "Welcome to New Zealand", 11/28/2008 (33 sivua)
- "AFS New Zealand, Safety Tips 2008 Edition". (17 sivua). Aiheina ovat muun muassa maanjäristykset, tsunamit ja tulivuorenpurkaukset.

Lentoon liittyviä ohjeita (11.12.2008) (L) ja lähtöpäivät (L) eri maihin.

Muisti tuki (L) siitä miten vaihto-oppilasvuosi onnistuu parhaiten.

Koulun ja isäntäperheen odotusta joulukuussa 2008 - tammikuussa 2009:

Noin puolet Uuteen-Seelantiin menijöistä oli löytänyt isäntäperheensä joulukuussa 2008. Oma lähtötilanne alkoi jo jännittää, jos ei ole perhettä, ei pääse lähtemään. Ennen matkaa surffailin melko ahkerasti vaihto-oppilasfoorumeilla ja esiteltyäni itseni sain viestin eräältä uusiseelantilaiselta tytöltä. Tämä kertoi että oli tunnistanut kuvaukseni ja että minulle yritetään etsiä perhettä hänen alueeltaan (Taranaki, Pohjoissaaren länsiosa). Sain myös kuulla että olen onnekas jos pääsen New Plymouthiin, joka nimitettiin Uuden-Seelannin parhaaksi kaupungiksi vuonna 2008.

Tammikuun alussa AFS:n Uuden-Seelannin sivuille kohtaan eli "Host an AFS Exchange student" lisättiin näkyviin myös minut, noin neljänkymmenen muun isäntäperhepaikkaa odottavan oppilaan sekaan. Kuva ja lyhyt esittely ei olleet sivulla kuin pari päivää eikä kuvan ilmestyminen vaikuttanut perheen saamiseen, myöhemmin selvisi että isäntäperhe oli valinnut minut muutamaa päivää aikaisemmin. 7.1.2009 kello 23 aikoihin isäntäperheen isä soitti ja juttelimme jonkin aikaa. Parin päivän kuluttua sain tiedon koulupaikasta. Noin viikkoa myöhemmin sain AFS:ltä isäntäperhelomakkeet, joista ilmeni perheen sähköpostiosoite. Pari sähköpostiviestiä ehdittiin vaihtaa ennen lähtöäni.

Alkuun

Taustalla näkyy New Plymouthin keskustaa, kuvaussuunta pohjoiseen.

2009-NZ-Takana-New-Plymouth.jpg

New Plymouthin keskustan kohdalla rannassa on "Coastal walkway" [GE]. Kuvan keskellä näkyvä, tuulessa taipuva punainen tanko on "The Wind Wand" [https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_Wand].

Koulupaikkani oli myönnetty jo 19.12.08, mutta ilmoitettiin meille sähköpostilla vasta perheen saamisen jälkeen. Kouluni on nimeltään "Girls´ High", jossa on koulupukupakko ja noin 1260 tyttöä opiskelemassa. Siitä on linnuntietä noin viisi ja puoli kilometriä isäntäperheen kotiin.

Muutamaa viikkoa ennen lähtöä AFS lähetti tarkemmat tiedot (L) lentoaikatauluista, matkatavararajoituksista ym. Lentoliput ja passit (+viisumit) saamme lentokentällä.

Olimme AFS:n ensimmäiset vuonna 2009 Suomesta matkaan lähtijät, seuraavana päivänä lähti yksi henkilö tulemaan perässämme kohti Australiaa, kohdemaasta johtuen hän ei valitettavasti voinut lähteä samaan aikaan meidän kanssamme. Muut vuoden 2009 opiskelijat lähtivät myöhemmin omiin kohteisiinsa.

Isä vaati tekstiviestikuittaukset jokaisesta vaihdosta niiden kellonajasta riippumatta, joten kotona tiedettiin kuinka menomatkamme eteni. He aloittivat sähköpostikeskustelunsa host-perheeni kanssa päästyään lentoasemalta takaisin kotiin.

Alkuun

Siirtyminen Uuteen Seelantiin

28.1.09: Aamulla pakkailtiin kotona Imatralla vielä viimeiset tavarat (L) laukkuihin, joiden paino oli Helsinki-Vantaan lentoaseman tarkastusmittauksen mukaan 23,3 kg ja käsimatkatavaroiden 7,8 kg. Hieman ylipainoa, mutta ei ongelmia. Minähän se kärsin kun jouduin käsimatkatavaroita raahaamaan…

Porukkamme (kolme poikaa ja seitsemän tyttöä) kokoontui saattajineen "Lähtöaula 2:ssa" olleen kioskin luokse kello 15:00. AFS:n edustaja kertoi viimeisiä yksityiskohtia ja jakoi tarraviisumeilla varutetut passit, lentokoneen liput ja muutamia kirjallisia lisäohjeita muun muassa lentokoneen vaihtoa varten. Samalla selvisi että välillä olevilla kentillä ei ole ketään ohjaamassa koneiden vaihdossa eli porukan kannatti pysyä kasassa, ettei kukaan eksyisi matkan varrelle.

Noin vuorokauden pituisen tauon jälkeen kahdeksan oppilasta lensi vielä lyhyet sisäiset lennot kohteisiinsa. Kaksi oppilasta näki isäntäperheensä jo Aucklandissa, me muut myöhemmin.

AFS:n viimeisenä ohjeena oli, että jonkun lennon aikataulun mahdollisesta muutoksesta tai peruuntumisesta olisi syytä ilmoittaa Suomen AFS:n toimistolle.

28.1.09:

- 15:30 (Suomen aikaa) ruumaan menevät matkalaukut vietiin tiskille, josta saatiin boarding passit (yhteensä 3 kpl, H-V:lta koko reitti Aucklandiin saakka British Airwaysin koneissa). Matkalaukut menevät suoraan Aucklandiin.

- 17:10 lentokone lähti kohti Heathrowin lentokenttää Lontoossa.
- 20:20 (Sa) = 18:20 paikallista aikaa saapuminen Lontoon Heathrow:lle.
- 23:20 (Sa) = 21:30 paikallista aikaa. Lähtö Bangkokin kautta Sydneyyn.

29.1. 09:

- 21:45 (Sa) = 30.1. klo 06.10 paikallista aikaa. Sydneyyn saapuminen.
- 23:45 (Sa) = 07.35 paikallista aikaa. Lähtö Aucklandiin.

30.1.09:

- 01:34 (Sa) = 12:34 paikallista aikaa. Saapuminen Aucklandiin ja lähtö kohti saapumisleiriä.

Alkuun

New Plymouthiin laskeutuvan lentokoneen ikkunasta:

2009-NZ-Laskeutuminen-31012009-klo-1417.jpg

Tästä eteenpäin kaikki ajat ovat Uuden-Seelannin aikoja, ellei erikseen muuta ole merkitty. Vähennä niistä 11 tuntia, niin saat laskettua Suomen (päivämäärän ja) kellonajan. Suomen kesäaikana aikaero laskee kymmeneen tuntiin.

Alkuun

Koulu

Koulun ja kodin suurinpiirteiset sijainnit näkyvät Google Earthin kuvassa (L).

2.2.: Tänään oli eka päivä koulussa. Host-äiti Dawn vei minut koululle, jossa tapasin Mrs Julianin, kansainvälisistä oppilaista vastaavan henkilön. Odottelimme muiden uusien kansainvälisten oppilaitten ilmestymistä, jonka jälkeen oli tervetuliaisjuhla kaikille uusille oppilaille. Juhla koostui sekä maorinkielisistä että englanninkielisistä puheista, laulusta ja kättelystä sekä perinteisestä maoritervehdyksestä opettajien ja "Year 13" -oppilaiden kanssa.

Oli ihan kiva päivä, tutustuttiin paikkoihin. Koulun alue on suuri. Ihmiset vaikuttavat mukavilta. Ensimmäisenä koulupäivänä aloitti viisi uutta kansainvälistä opiskelijaa, myöhemmin tuli muutama lisää. Ensimmäiset oppitunnit olin uusien opiskelijoiden kanssa, kolme tyttöä Japanista, yksi Kiinasta ja yksi Hong Kongista. Ovat kaikki 13 - 16 vuotiaita. Yhteensä koulussa on reilu 20 kansainvälistä opiskelijaa, pääasiassa Aasiasta.

Koulun etu- ja sisäpihaa:

2009-NZ-Koulun-sisapihaa.jpg ´

Linkki koulun sivuille (L).

Ensimmäisen viikon aikana meillä oli oma aikataulu. Tutustuimme kouluun, teimme loogisen ajattelun testin, kielitestejä yms. Toisena päivänä ostin koulupuvun (L) (hame, kaksi valkoista paitaa ja neule 230 Uuden-Seelannin dollaria).

Alkuun

Meillä oli muutama englannin tunti, jotka olivat mielestäni minulle aika turhia. Olen opiskellut englantia pitempään kuin muut uudet oppilaat, joten ESOL (English for Speakers of Other Languages) oppitunnit olivat tylsiä ja liian helppoja. Ensimmäisen viikon lopussa valitsin oppiaineet, ja pääsin paikallisten seuraan seuraavan viikon alussa.

Tällaisia oppiaineita (L) opiskelin lukion ensimmäisen luokan puoliväliin mennessä Suomessa. Opiskelen vuoden 2009 aikana täällä  "Mathematics Extension", "Art", "English", "Media Studies", "Food&Nutrition" ja "Fitness&Recreation".

Koululla on kuuden päivän lukujärjestys (opiskelu alkaa 1. viikolla (ma-pe) normaalisti, seuraavana maanantaina mennään kuudennen päivän mukaan ja siitä jatketaan samaa kierrosta uudelleen ja uudelleen), joten uuteen lukujärjestykseen (L) pitää todella totutella. 

Koulubussi lähtee aamulla hieman ennen kahdeksaa ja matka kestää noin 15 minuuttia. Koulu alkaa 8.40 (tiistaisin 9.10) ja päättyy 15.20. Oppitunnit kestävät 60 minuuttia. Ensimmäiset kaksi tuntia ovat ilman välituntia, sitten seuraa 20 minuutin ruokatauko. Sitten kaksi oppituntia ja puolen tunnin "tutor group / house meeting / school assembly". Sitten 45 minuutin lounastauko, eväät tai voi ostaa jotain koulun kahvilasta. Sitten seuraa viimeinen tunti. Koulun päätyttyä täytyy juosta, jos tahtoo ehtiä ensimmäiseen koulubussiin tai edes saada istumapaikan. Koulukirjan (tarvitsin ainoastaan matematiikan kirjan) sain koululta, vihkot ja koulutarvikkeet piti ostaa koululta/kaupungilta. Koululta saa listan, jossa on lueteltu kaikki eri oppiaineissa tarvittavat tarvikkeet. En ottanut omaa laskinta mukaan mutta onneksi saan Mrs. Julianin laskimen lainaan vuodeksi.

Oppiaineista tarkemmin

"Mathematics Extension" = Matematiikan laajennettu oppimäärä, eli vaikka olemme "Year 12" (sixth form) luokilla, opiskelemme osan "Year 13" (koulun viimeinen luokka) matematiikan asioista. Aiheina: "Algebra, Statistics, Graphs ja Calculus". Paikalliset ovat opiskelleet joitakin aiheita paljon laajemmin esim. "Graphs" ja "Statistics". Mutta esim. Algebrassa binomikaavat ja diskriminantti ovat heille uutta asiaa. Toisen jakson lopussa alkanut "Calculus" on lähes kaikille oppilaille uusi aihe. Matematiikka mennyt pääasiassa hyvin, esim. "Graphs" ja "Statistics" kokeista merit :) Välillä on ollut ongelmia kirjallisten kysymysten ymmärtämisessä, mutta laskeminen on helppoa.
 
"Art"= Kolme ensimmäistä viikkoa olin "Year 11"-ryhmässä maoritaiteita yms. opiskelemassa. Sitten selvisi, että minun olisi pitänytkin olla vuotta vanhempien ryhmässä (vaikka oli erikseen ilmoitettu, että minun pitää olla vuotta nuorempien ryhmässä…). Ryhmä ja aihe vaihtuivat, mutta uuteen ryhmään sopeutuminen nopeaa. Ensimmäisen jakson aiheena "Sculpture". Valitsin aiheeksi "Travel Memories”. Aluksi piti tehdä kirja (L) omasta aiheesta, seuraavaksi ”laatikko" (L). Toinen jakso meni "Printmaking"-aiheeseen keskittyessä.

"English": "Short stories", luova ja virallinen kirjoittaminen, puheita, "Seminar", Shakespearen ”Macbeth”-näytelmä (esseitä, lainauksien opettelua yms.) jne.. Englannin tunnit mukavia, vähän läksyjä mutta yleensä tehtävät ovat laajoja (ja vaikeita), joten on useita viikkoja aikaa tehdä. Silti tarinat yms. pääasiassa edellisillan tulosta.. :)

"Media Studies": Alussa opiskelimme elokuvasanastoa ja analysoimme lyhytelokuvia ("O Tamaiti" tms.). Seuraavaksi noin 10 minuutin "Seminar" (puhe) omavalintaisesta elokuvasta. Eli kolmen minuutin kohtauksen valitseminen ja kameratekniikoiden analysointi. Pelottava kokemus, mutta meni hyvin ja tuloksena merit. Tämän jälkeen lännenelokuviin tutustuminen ja esseiden kirjoitus. Viimeisimpänä aiheena viiden minuutin ”uutisen” tekeminen omavalintaisesta aiheesta. Kaverin kanssa yritetään tehdä lyhyt dokumentti "AFS-exchanges".

"Food&Nutrition": Aloitettiin tutustumalla "Hauoran" (hyvinvointi) ulottuvuksiin, eli keskustelua eri asioiden vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Ruoanlaittoa on noin kerran viikossa. Seuraavaksi aiheena "Determinants of Health", jonka jälkeen "Low Cost Food". Ruokasuunnittelua, kolmen päivän ruoat kolmen hengen perheelle, kokonaiskustannuksen täytyy olla alle $50. Rahan kanssa ei ongelmia, lopputulos $30. Mutta suunnittelu oli erittäin aikaa vievää sillä täytyi laskea kaikkien ruokien paino ja määrä täytyi olla tarkalleen virallisten suositusten mukainen (esim. "6 servings from Bread / Cereals group"). Tällä hetkellä laajan tutkielman teko, pitää todistaa että Uudessa-Seelannissa ei ole "Food Security" (essee, käytännön koe ja täytyy tehdä jotain konkreettista asian parantamiseksi).
 
"Fitness &Recreation": Yksi oppitunti teoriaa (esim. luitten ja liikkeiden nimiä), seuraavat kaksi tuntia lenkkeilyä/lihaskuntoa yms, seuraavat kaksi tuntia pelejä. Ja sama alusta. My favourite subject! Tosin teoria on vaikeaa :)

Alkuun

Koulunkäynnin ja oppiaineiden vertailua

Alkuun

Koulusta on jo alussa löytynyt muutama kaveri – tosin en muista kovinkaan monen nimeä – ja ihmiset ovat mukavia ja avuliaita. Lounastauolla olen välillä kansainvälisessä huoneessa, mutta muiden keskustellessa pääasiassa kiinaksi, japaniksi yms, jään keskusteluista ulkopuolelle. Euroopasta kotoisin olevia oppilaita on minun lisäkseni kaksi tyttöä Saksasta, mutta he ovat molemmat olleet täällä jo puoli vuotta. Tauoilla olen yleensä Fotun kanssa (kansainvälinen oppilas Vanuatusta) tai suuremmassa porukassa, joka koostuu muutamasta samoilla kursseilla olevista oppilaista.

Kaikki koulun oppilaat on jaettu neljään taloon: punainen, vihreä, sininen ja keltainen. Minä kuulun vihreään, "Tanui"-taloon. Talot kilpailevat keskenään eri urheilulajeissa. 26.2 oli "Swimming Sports" –tapahtuma. Suuri osa oppilaista kokoontui koulun uima-altaalle, jossa pidettiin erilaisia kilpailuja.

2009-NZ-Uintia.jpg

Linkki koulun "Sports" -sivuille (L). Linkki vuoden 2009 kuviin on jo poistunut.

Ei tarvinnut/saanut laittaa koulupukua, vaan piti pukeutua ”mufti”-asuun oman talon värin mukaan. Istuimme väreittäin ja kannustimme oman talon edustajia eri kisoissa. Oli hauskaa! Itse osallistuin yhteen lajiin, freestyle-uintiin. Tanuin edustajat voittivat monta yksittäistä kilpailua, mutta valitettavasti hävisimme kokonaispistemäärässä voittajalle kolmella pisteellä, saimme 794 pistettä. Päivä meni melko nopeasti, lauloimme kannustuslauluja, kuuntelimme musiikkia ja katsoimme kilpailuja. ”You ain’t gonna make it. No! You ain’t gonna make it. Tanui is gonna take it, all the way” jne. Harmi että Suomessa ei ole tälläisiä koko koulun yhteisiä tapahtumia.

Alkuun

Matkoja

Host-perheen kanssa:

- New Plymouth - Taupo - New Plymouth huhtikuussa

- NP - Wellsford - "Cape Reinga" - "Ti Paki Sand Dunes" - Kaitaia - Wellsford - Waitangi - "Action World" - Wellsford - NP
- NP - Wellington - Kapiti Island -Wellington - NP
- Päiväreissu "Waitomo"-luolille ja "Oratoranga Kiwi-house" -vierailu
- NP - Napier - Hastings - Gisborne - NP, kaikki toukokuussa

- NP - Wellsford - Albany - Hamilton - Rotorua - "Te Puki-puisto" - NP heinäkuussa

- Etelä-saaren kierros: Picton - Kairoura - Christchurch - Akaroa - Dunedin - Alexandra - Queenstown - Wanaka - Greymouth - Havlock - Picton syys- ja lokakuussa.

Muiden kanssa:

- "Spirit of Adventure" -risteily 28.10. - 6.11.2009 [http://www.spiritofadventure.org.nz/], johon liittyen vanhempien piti antaa minulle kirjallinen matkalupa ja samalla väliaikainen vastuuvapaus AFS:lle. Huomaa millaiset paperit vanhempien piti allekirjoittaa ja mihin ne perhettämme velvoittavat: (L), (L), (L), (L) ja (L).

Kari: Lisävakuutuksen otto esimerkiksi helikopterievakuoinnin varalta, josta aiheutuvien kustannusten korvaaminen ei kuulunut tavallisella vaihto-oppilasmatkalla voimassa olleisiin vakuutuksiin, tuntui olevan vaikeata henkilölle joka ei ollut vakuutuksen ottohetkellä Suomessa. Netistä löytyi lopulta "Southern Cross Travel Insurance NZ", jolta sai 35 $:lla matkavakuutuksen ilman tavaravakuutusta (International Student Insurance), AIG:n ja IF:n jätettyä asian kesken ensimmäisen puhelinkeskustelumme jälkeen. SCTI:llakin oli sivutolkulla määrittelyjä ja sääntöjä vakuutuksen kattavuudesta, jne.

Vanhempien kanssa:

- Pohjois-saaren kierto 11.-13.12.2009. He lensivät saarille pariksi viikoksi (NZ:ssa 30.11. - 14.12.09). Lopussa on linkki heidän kertomukseensa.

Kari: samanlaisen vakuutuksen otto vaadittiin Lauralle siksi ajaksi kun hän oli mukanamme.

Alkuun

Tapahtumia ja päivittäistä elämää

Koulun ja kodin suurinpiirteiset sijainnit näkyvät Google Earthin kuvassa (L).

Näkymää host-kodin etupihalta.

2009-NZ-Etupiha.jpg

Hinnoista ja elintarvikkeista:

2,26 NZD = 1 EUR (7.5.2009). 1,70 NZD = 1 EUR (5.1.2021)

Supermarketeissa ruoka on pääasiassa halvempaa kuin Suomessa, mutta pienet kaupat ”dairy” melko kalliita paikalliseen hintatasoon nähden. Paahtoleipä maksaa 1,5 - 3 Uuden-Seelannin dollaria merkistä riippuen (älyttömän laaja valikoima!). Muut leivät ovat yleensä hieman kalliimpia, keskimäärin $3-5. Laaja valikoima valkoista vehnäleipää löytyy mutta muita leipiä tapaa harvemmin.

Hedelmät ja vihannekset maksavat yleensä suunnilleen puolet Suomen hinnoista. Sesongin vaikutus on suuri, sen aikana hinnat putoavat murto-osaan, esim. kilon kiwi-hedelmäpussi $0.4, aikaisemmin jopa $6.

Murot 4 - 9 dollaria merkistä riippuen, laaja valikoima. Jauheliha maksaa noin 7-8 dollaria kilolta. Kala on kallista paikalliseen hintatasoon nähden, esimerkiksi lohi on yleensä reilu $20/kg. Maito 2.5- 5 dollaria/ 2 litraa. Samat rasvat ja pesuaineet yms. (Nivea, Sunsilk, Garnier, jne.) joko hieman halvempia tai samanhintaisia. Pasta (tosi huonot valikoimat, useimmissa paikoissa ainoastaan valkoista tai jossain isommissa kaupoissa tuoretta) maksaa pari dollaria pussi (noin 500g). Pakastepizzojen hinta on pääasiassa $5-8.

Ravintolassa syöminen on halvempaa, paikasta tietenkin riippuen. Yleensä annokset maksavat 10 - 25 dollaria, 30 - 50 dollaria erikoisemmista ruoista. Pikaruokapaikkoja on monia erilaisia (Kfc, Burger King, Mc Donalds). Esimerkiksi Mc Donaldsissa on muutama $2 tuote, pääasiassa $3-9.  "Chinese Takeaways", "Fish&Chips", "Bakeries" löytyy reilusti. ”Chinese Takeaways” myy kiinalaisen ruoan lisäksi hampurilaisia, ranskalaisia, lämpimiä voileipiä yms. Kiinalainen ruoka maksaa usein $6-9/suuri annos. Pizzerioita on hieman vähemmän (Pizza Hut, Hells Pizza ja Dominoe’s ovat yleisimmät ketjut). Hinta $6 - 20.

Tienvarsikahvilat ja huoltoasemat ovat aika lähellä Suomen hintoja, paikasta tietenkin riippuen.

Muuta ajankulua:

Elokuvalippu maksaa yleensä $12 opiskelijalta. Womad-konsertti maksoi 160 dollaria, melko halpa hinta kolmen päivän lipusta.

Swoop / Shweeb / Sky Swing yms. aktiviteetit ovat olleet keskimäärin $35 (lastenlippu, Heinäkuu 2009, Rotorua).

Televisiossa on lähes kaikki samat sarjat, esim. "CSI" (kaikki eri versiot), "Criminal Minds", "Pako", "Lost", "Täydelliset naiset", "Tanssii tähtien kanssa", ”Amazing Race” jne. Radiokanavia on saman verran kuin Suomessa: "Novan", "Nrj:n", "Voicen" yms. täkäläiset vastineet, kuten "More FM" ja "Easy Listening" löytyvät helposti.

Sanomalehtiä, juorulehtiä yms. löytyy paljon, esimerkiksi "Womans Weekly”.

Alkuun

Helmikuu

Koulun jälkeen yleensä katson televisiota, käyn lenkillä yms. Ilmottauduin "waka"-melontaan (maorien perinteinen kanootti tms.), mutta se ei ole alkanut vielä. Harkitsin myös "smallbore shootingia", mutta en saanut aikaiseksi soitettua ja kysyttyä tarkemmin. Perjantai-iltaisin käyn "4 side league Social Volleyball" –pelissä. "Fitness & Recreation" –opettaja järjestää nuorille lentopallopelejä ja pyysi minua "Foreigner"-ryhmään. Tosin ainoita ulkomaalaisia ryhmässä on mie ja Anna Saksasta, muut jäsenet ovat kaksi paikallista poikaa "Boys’ High":sta. Pelaaminen on hauskaa ja se sujuu yllättävän hyvin. Välillä käyn isäntäperheen ja heidän ystävien kanssa "lawn bowling", ’nurmikeilaus’. Aloittelijan tuuria, ekan kerran pelatessa voitin yhden pelin ja seuraavalla kerralla kaksi :) Vaikea, mutta ihan kiva peli. Tosin sen verran hidastempoista että mie en kovin pitkään jaksa pelata.

Viikonloppuisin perheen isä näyttää minulle kaupunkia ja New Plymouthin ympäristöä. Joku päivä menemme kuulemma käymään Mount Taranakilla (L). Olemme käyneet "Pukekura Park"-puistossa:

2009-NZ-Pukekura-Park-kasvi.jpg

Sekä katsomassa myös "Festival of Lights" festivaalia, jolloin puiston osia oli valaistu erivärisillä valoissa (L).

Linkit Puiston (L) ja Festivaalin järjestäjän (L) järjestäjän sivuille.

Oli hauskaa ja oli ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Siellä oli pieniä veneitä ja mie pääsin soutamaan. Ihmiset naureskelivat kun veneen takaosa melkein hörppi vettä Graemen, host-isän, istuessa kyydissä, sillä painojako ei ollut ihan kohdallaan :)

Alkuun

Näkymä Mount Taranakilta länsirannikolle.

2009-NZ-Mt-Taranakilta-rannikolle.jpg

Isäntäperheellä on paljon sukulaisia ja talossa käy melko paljon vieraita. Väliaikaisesti/satunnaisesti täällä asuu lapsenlapset Chelsey, 17-v ja Cory, 19-v. Joinakin viikonloppuina myös yksi perheen pojista asuu kotona. Talo on ok. Sijainti voisi olla parempi, erittäin huonojen bussiyhteyksien takia keskustaan pääsee ainoastaan silloin jos saa kyydin. Muuten sijainti on hyvä, ranta on lähellä ja alue on melko rauhallinen. Minulla on oma huone, joka on suunnilleen saman kokoinen kuin Suomessa eli noin 7 neliömetriä. Perhe on rento, mutta host-äiti on aika tarkka siivouksesta. Ruoka on ihan hyvää, lihaa ja vihanneksia aika usein, pari kertaa viikossa "takeaway".

Koululounaaksi otan yleensä paahtoleipää (+juusto, salaattia), banaaneja/omenoita, mysli-/suklaapatukan, rusinoita ja vesipullon. Harmi että perhe ostaa pääasiassa paahtoleipää, vaihtelun vuoksi pyydän välillä sämpylöitä tms. Ruisleipä olisi luksusta :) Olen muutaman kerran tehnyt ruokaa, jauhelihakastiketta, pizzaa ja laskiaispullia. Huomenna tehdään tortilloja, koska hyö eivät ole koskaan maistaneet. Makaronilaatikkoa, lihapullia yms. ajattelin tehdä joku päivä.

Siellä Suomessa on kauhean kylmä! Kun kerron ihmisille niin ihmettelevät mm. että asutaanko myö Siperiassa.. Aika moni on sijoittanut Suomen Grönlannin viereen, tai Etelä-Ranskaan :) Yleensä auttaa kun sanoo että Venäjän ja Ruotsin välissä. Täällä on koko ajan ollut yli +20, parhaimmillaan +28. Välillä kaatosade ja tosi tuulista. Ennen matkaa kuulin, että Uudessa-Seelannissa on hyvin vaihteleva sää. En kuitenkaan odottanut tälläistä :) Ei ole mikään ihme, jos muutaman tunnin aikana on aurinkoista, pilvistä, kaatosade, erittäin tuulista ja taas aurinkoista..

Alkuun

Maaliskuu

3.3. koulussa järjestettiin "Athletics Sports" -tapahtuma.

Aamulla lähes kaikki oppilaat matkustivat linja-autoilla läheiselle stadiumille, jossa järjestettiin erilaisia urheilukisoja. Kilpailut olivat talojen välisiä, eli vaadittiin sama mufti-vaatetus kuin aiemmassa "Swimming Sports" –tapahtumassa. Koko päivä katseltiin eri kisoja ja oli kieltämättä aika tylsää. Ei ollut samanlaista yhteishenkeä kuin "Swimming Sports" –tapahtumassa. Osallistuin 400 m "Fun Walk" –lajiin, muihin olisi pitänyt ilmoittautua etukäteen.

Yksi kannustuslauluista (L)

Jotain hyvää seurasi noista koulun tapahtumista; voitin 20 dollarin lahjakortin arvonnassa, jossa oli mukana kaikki molempiin teemapäiviin osallistuneet oppilaat. :)

13 - 15.3. järjestettiin WOMAD-festivaali läheisessä "Brooklands" -puistossa.

2009-NZ-womad-kyltti.jpg

Linkki tapahtuman järjestäjän sivuille (L).

Ostin kolmen päivän nuorisolipun (reilu 160 dollaria) etukäteen, jotta perjantai-iltana ei tarvinnut jonottaa muuten kuin ranneketta varten. Host-isä vei minut lentopallon jälkeen festivaalialueelle. Kiertelin pari tuntia ympäri aluetta, jonka jälkeen löysin muutaman tutun koulusta, joiden kanssa vietin loppuillan ja seuraavan päivän. WOMAD on taide, musiikki ja elokuvafestivaali, joka keskittyy esittelemään eri kulttuurien edustajia. Eli musiikki ei ole pääasiassa perus radiopoppia tms :)

Googlesta löytyy tarkemmin tietoa. Puisto on esitteen mukaan 52 hehtaarin kokoinen ja siellä oli mm. 7 eri lavaa ja ’global village’ jossa oli kojuja joista mahdollista ostaa koruja, vaatteita yms. Monenlaisia ruokia oli myös myytävänä, esimerkiksi unkarilaista leipää (maistui lihapiirakalta ilman täytettä), mongolialainen barbeque, organic burgers, paellaa, kebabeja tms. Muita aktiviteetteja oli esim. hollantilainen "The Mobile Sewing Co", jossa kaksi naista polkivat pyöriä joiden voimasta ompelu oli mahdollista. Elokuvia en käynyt kertaakaan katsomassa, enkä valitettavasti muistanut käydä ’Taste The World’ -alueella, jossa esiintyjät esittelivät maidensa perinteisiä ruokia.

Alkuun

Puiston eri lavoilla oli erilaisia musiikkiesityksiä ja muutaman kerran järjestettiin myös työpajoja, jolloin katsojat pääsivät osallistumaan.

"Bowl Of Brooklands", WOMAD-festivaali.

2009-NZ-womad.jpg

Perjantaina osallistuin kavereiden kanssa ”Mambo & Cha Cha Cha” –työpajaan, jossa katsojia opetettiin tanssimaan. Oli hauskaa, vaikka vaikeaa :) Perjantaina kierreltiin ympäriinsä ja host-isä tuli hakemaan 23.30.

Lauantaina 12.30-00.00 alueella ja sunnuntaina 13.00-23.30. Sää oli joka päivä hyvä, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Epätavallinen sää tähän vuodenaikaan verrattuna, mutta onneksi sattui juuri tälle viikonlopulle. Kannatti ehdottomasti osallistua, oli tosi hauskaa ja WOMAD -ilmapiiri oli mahtava. Viikonlopun aikana oli reilu 30 eri esitystä. Esiintyjät olivat eri puolilta maailmaa, esimerkiksi Egyptistä, Portugalista, Isosta-Britanniasta, Malilta, Kiinasta, Senegalista ja Uudesta-Seelannista. Musiikki oli erilaista, mutta yllättävän hyvää. Muutama esitys oli todella hyvä ja esimerkiksi ”Speed Caravan” (Algeria/Ranska) oli todella suosittu. Tunnelma oli tosi kansainvälinen ja ihmiset nauttivat, oli hauska katsoa kun porukka ikähaarukalta n. 10 - 60 v tanssahteli yhdessä musiikin tahtiin  :)

Seuraava viikko väsytti. Perjantaina en mennyt kouluun, koska lähdettiin klo 11 aikoihin ajamaan kohti Mastertonia [GE], josta vielä tunnin matka leiripaikkaan. Matkalla poimittiin kyytiin Esther ja Emelie, AFS vaihto-oppilaat Brasiliasta ja Ruotsista. Emelie jätettiin n. tunnin kuluttua hänen alueen ’tukihenkilön’ luo, josta he jatkoivat suurella porukalla kohti leiriä. Saavuimme leirille klo 18 aikoihin, ajettiin reilu 400 km. Host-isä ajoi takaisin Mastertoniin, josta aikoi seuraavana päivänä jatkaa Wellingtoniin.

Ensimmäinen ilta leirillä meni hyvin, muut vaihto-oppilaat saapuivat klo 18 ja 21 välillä. Iltapalaksi muffinsit, sitten aktiviteetteja ja tutustumista. Seuraava päivä orientaatiota, perusasioita matkustamisesta, koulusta yms. Illalla ei ollut mitään tekemistä, joten pelattiin ”murhaajaa” kun ei muuta keksitty. Illalla oli myös ryhmätehtävä, piti luoda asu annetuista tarvikkeista. Emelie vapaaehtoisena mallina. Tosin taisi katua jälkikäteen :) Ryhmän pojat tahtoivat olla vastuussa Emelien meikkaamisesta, mutta täytyy myöntää, että lopputulos oli positiivinen yllätys. Kaikilla oli kuitenkin hauskaa :) Sunnuntaina vielä hieman orientaatiota, sitten leirikuvat yms. Oli aika haikeaa lähteä, jännä miten hyvin tutustuu uusiin ihmisiin vain viikonlopun kestävällä leirillä. Yhteystiedot kerättiin ja yksi ohjaajista laittaa kuulemma postilla kaikille.

Alkuun

Ja taas seuraava viikko väsymystä koulussa.. Alkaa olla kiire koulutehtävien kanssa, pitäisi palauttaa taiteen kirjaprojekti ja ensi viikolla laatikko samasta aiheesta. En viitsi tehdä tavallista laatikkoa, joten maalaan vanhan moottoripyöräkypärän. Pitää vain keksiä miten saan mustan pohjan peitettyä ja maalin pysymään vahatulla (?) pinnalla. Aiheenani on siis ’Travel Memories’. Media studies esitelmä pitäisi viimeistellä ja englannin luovan kirjoittamisen ”Memories are made of this” –tarina piti palauttaa eilen. Yms. Onneksi täällä ei kuitenkaan ole koeviikkoa jakson lopussa. Yleensä kaikki tärkeät kokeet ovat vasta vuoden lopussa. Miulla oli matikan testi ja englannin kaksi ”short stories” –essee testiä, ei muita toivottavasti.

Perjantai-iltana oli viimeinen kerta ”summer league” –lentopalloa. Aloitetaan saman ryhmän kanssa ehkä ’syksyliigassa’ ensi jaksossa. Perjantaina oli myös kansainvälinen illallinen. Koulun kaikkien kansainvälisten oppilaiden piti tehdä jotain oman maan ruokaa ja tuoda mukanaan maistettavaksi. Pääasiassa oli kuitenkin pizzaa yms, koska hostellissa asuvat eivät voineet tehdä mitään. Lauantaina oli kansainvälinen paraati.

"Multi-cultural Parade" 28.3.2009.

2009-NZ-Paraatissa.jpg

Linkki koulun "Multi-ethnic Extravaganza 2009"-sivuille on sekin jo poistunut käytöstä.

Löysin kolme muuta suomalaista paraatista, ihme kyllä.  Ovat tosin asuneet Uudessa-Seelannissa 20 - 50 vuotta. Muita skandinaaveja, yhtä ruotsalaisnaista lukuun ottamatta, en nähnyt. Suomalaisrouvat lainasivat minulle lipun, joten kouluryhmän kanssa ei tarvinnut edustaa vain maalatun ”Suomi, Finland”-paidan kanssa. Melko paljon ihmisiä kadun varrella, käveltiin suunnilleen kilometri. Sen jälkeen TSB stadiumille kansainväliseen tapahtumaan, paljon kojuja, joista eri kulttuurien ruokia, koruja, vaatteita yms. mahdollista ostaa. Ostin ’etelä-afrikkalaisen letun’, mutta tavalliselta se maistui, paitsi että oli kaneli-sokeri sekoitus päällä :) Sitten ruokakauppoja kiertämään ja valmistelemaan ruokia sunnuntaita varten.

Alkuun

Sunnuntaina host-isän eläkeläisjuhla, viimeinen työpäivä tiistaina. Järjestettiin grillaus, parikymmentä vierasta saapui paikalle. Host-veli on kokkina seafood-ravintolassa, joten perus pihvi- / makkara- / kebab-grillauksen lisäksi oli simpukoita, katkarapuja ja kalaa. Raakaa osteria en uskaltanut maistaa. "Paua"-simpukka (?) oli yllättävän hyvää (’simpukkamömmöstä’ tehty pihvi missä sipulia ja mausteita.). Kaikki ruoka tuli syödyksi, vaikka aluksi pelättiin että joudutaan syömään tähteitä seuraava viikko. Mukava ilta.

Tätä jaksoa on vielä pari viikkoa jäljellä, loma on 10. - 26.4.

"Waka Ama"-melonta (maorien perinteinen kanootti) alkoi, tässä kännykkäkamerakuva merelle lähdöstä.

2009-NZ-Waka-Ama-vasemmalta.jpg

Hieman isommassa kuvassa on näkymä kanootista sivutuen puolelle (L).

"Smallbore"-ammunta alkoi (22-cal pienoiskiväärissä oli diopteritähtäin ja matkaa tauluun 25 metriä). Ideana ampua kymmenen kertaa yhteen maalitauluun ja tulos lasketaan kuinka lähekkäin osui. Ekalla kerralla 97/100, toinen kerta 92/100.

Alkuun

Huhtikuu

Lauantai-aamuna 4.4. lähdettiin päiväreissulle Taupo-järvelle. Matka meni hyvin, mutta oli huono idea ottaa Tyler (host-veljen 3-v poika) mukaan. Nuoriherra oksensi kolmesti matkan aikana ja vaihtovaatteiden loputtua piti löytää kauppa & apteekki matkapahoinvointilääkettä varten..

Taupolle saavuttiin puolen päivän aikoihin. Hyvä keli ja nättejä maisemia riitti matkan varrelle.

Lake Taupo [GE].

2009-NZ-Lake-Taupo.jpg

Rannalle pysähdyttiin lounasta varten, josta jatkettiin Dawnin sukulaisten luo "eläkeläiskylään". Siellä oltiin pari tuntia, sitten lähdettiin Taupon keskustaan ja pelaamaan minigolffia. New Plymouthiin palattiin kello 20 - 21 aikoihin. Ihan kiva päivä, menomatkaa lukuunottamatta.

Sunnuntaina oli AFS-tapaaminen Maize Maze-"puistossa". Eli suureen maissipeltoon (iso) oli tehty labyrintti josta piti löytää parikymmentä rastia. Ekana oli piknikki, jonka jälkeen mentiin pellolle. Brasilialaisen Estherin kanssa käveltiin suunnilleen tunti, usea rasti löydettiin moneen kertaan mutta yksi jäi uupumaan, joten ei voitu osallistua arvontaan.

Seuraava viikko koulussa meni taiteen laatikkoprojektia viimeistellessä. Aiheenani oli siis "Travel Memories": maalasin vanhaan moottoripyöräkypärään Euroopan kartan ja siellä tähän mennessä vierailtujen maitten liput (iso). Maalikerros piti tehdä kypärän pinnan takia 3 - 6 kertaa ja aika loppui, joten sisusta oli aika keskeneräinen palautettaessa. Mutta positiivinen palaute muilta oppilailta & opettajalta, "I created something different" :)

Alkuun

Keskiviikkona oli mufti-päivä, tosin nyt ei tarvinnut pukeutua talojen mukaisesti. Oli outoa nähdä lähes kaikki normaaleissa vaatteissa. Koulupuku on ok, mutta on kivempi kun voi pukeutua oman mielen mukaan. Torstaina oli viimeinen koulupäivä.

Pitkäperjantaina lähdettiin ajamaan Aucklandista vielä tunnin ajomatkan verran pohjoiseen Wellsfordiin [GE] sukulaisten luo. Suunnilleen 6 h ajomatka meni mp3:a kuunnellen ja lukien (Graemen cd:itä en kestä koko matkaa..). Wellsfordissa tavattiin Graemen pojan, Gregin perhe: Lana (äiti) ja kuusi lasta (Olivia 3, Breanna 5, Chloe 11, Sheridan 13, Alana (adoptoitu?) 15 ja Jayden 15). Greg tosin asuu jossain toisessa kaupungissa.

Lauantaina ajeltiin lähialueilla ja käytiin Gregin luona kylässä. Graeme vietti yöt Gregin luona, mie olin Wellsfordissa perheen luona. Illat kuluivat jutellen ja televisiota katsellen, oli kiva viettää aikaa nuorten kanssa.

Sunnuntai-aamuna lähdettiin kalastamaan, tosin Graeme ja Greg nukkuivat pommiin ja tulivat pari tuntia myöhässä hakemaan minut.. Muutama tunti istuskeltiin veneessä. Kaikki saatiin kala, mutta olivat liian pieniä niin ne piti päästää takaisin :)

Host-isä Graeme saaliineen.

2009-NZ-Graeme-ja-kala.jpg

Päivällä lähdettiin Lanan sisaren & aviomiehen maatilalle, tosi suuri alue (kuulemma yksi pohjoisen suurimmista yksityistiloista). Crystal (?) näytti meille aluetta. Ei viitsitty kävellä joten hän veti kärryä mönkijän perässä. Hauska kokemus :) Ilta Wellsfordissa, jossa Olivia, Breanna ja Chloe koristelivat miun hiukset pääsiäispupujen foliopaloilla :)

Maanantai-aamuna lähdettiin ajamaan pohjoiseen, mie, Graeme ja Sheridan. Eka päivä/yö oltiin Graemen ystävien luona. He näyttivät meille lähialueita ja suunniteltiin seuraavien päivien pysähdyspaikkoja. Seuraavana aamuna lähdettiin kohti "Cape Reingaa", joka on Uuden-Seelannin pohjoisin kohta. Matkan varrella pysähdyttiin Kerikerissä [GE] suklaatehtaaseen tutustumista varten. Pienoinen pettymys, pieni ja kallis paikka, joka ei tuonut mieleen ”tehdasta”. Mutta maistiainen oli oikein hyvä :) Ja tehtaan viereinen matkamuistokauppa oli oikein mielenkiintoinen :)

Cape Reingaan saavuimme puolenpäivän aikoihin. Tosi hyvä keli, aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Käveltiin majakalle ja matkan varrella pysähdyttiin lukemaan kylttejä, jotka kertoivat alueen merkityksestä (maoriperinteet tms.). Nähtiin myös paikka jossa Tasmanian meri ja Tyynimeri kohtaavat [GE]: selkeä ”törmäyslinja” näkyi meressä ja kohiseva ääni kuului hyvin. Cape Reingassa vierailu oli loistava idea. :)

Cape Reinga [GE] majakoineen ja niemen kärki.

2009-NZ-Cape-Reinga-Lighthouse.jpg

Alkuun

Sieltä suunnattiin ”surffaamaan” hiekkadyyneille "Ti Paki Sand Dunes" [GE]. Tosi hauskaa! Ideana on siis maata laudalla ja laskea alas. Laskeminen oli hauskaa, mutta ylös kiipeäminen raskasta ja aikaa vievää. Laudan vuokraus maksoi 15 NZD/tunti, siinä ajassa ehti 3 - 4 laskua pienellä dyynillä ja 2 - 3 suuremmalla. Ainut huono puoli oli se, että hiekka pöllysi reilusti joten tunnin jälkeen iho oli hiekan peitossa. Mie näytin erityisen hauskalta, koska hiekka oli tarrautunut aurinkorasvaan -> paksu hiekkakerros naamassa/kaulassa/käsissä. Sitten Kaitaiaan [GE] hostellia etsimään. Hostellissa oli "spa-pool", joten päästiin eroon hiekkakerroksesta. Täällä hiekka on tosi hienoa ja on tosi vaikeaa saada sitä pois vaatteista, kävelin lenkkareissa Bell Blockin rannalla pari viikkoa sitten ja ne on edelleen täynnä mustaa pölyä. New Plymouthin alueella hiekka on mustaa, pohjoisessa oli ihana vaalea hiekka.

Aamulla lähdettiin kohti Wellsfordia. Matkan varrella pysähdyttiin katsomassa maisemia ja nähtiin Uuden-Seelannin suurin elossa oleva "Kauri"-puu. 

Tämä kanto oli esimerkkinä Waitangissa.

2009-NZ-Kauri-puu.jpg

 Waitangissa [GE] tutustuttiin paikan historiaan ("Treaty of Waitangi" ja käytiin maori-talossa.

2009-NZ-Kasvokuva.jpg

Naamarin silmissä on käytetty Paua-simpukan kuorta, josta tehdään myös ranne- ja muita koruja.

Alkuun

Sheridanin kanssa tahdottiin mennä "Action Worldiin" [GE], joten sinne siis seuraavaksi. Kokeiltiin trapetsia, seinäkiipeilyä, pukkitaistelua, tms. Oli hauskaa mutta ei voitu olla kovinkaan pitkään kotimatkan takia.. Seuraava päivä oltiin Wellsfordissa [GE], käytiin rannalla, yms.

Perjantaina palattiin takaisin New Plymouthiin.

Maanantaina oli tarkoitus mennä käymään Wellingtonissa, mutta Graeme joutui "jury service" eli pariksi päiväksi osallistumaan maallikkojäsenenä oikeuden istuntoon, joten lähtö siirrettiin keskiviikoksi. Keskiviikkona ajettiin Graemen sisaren luo.

Torstaina ajettiin Wellingtoniin ja käytiin kaapelihissin avulla yhdellä kukkulalla. Hyvä maisema! Rannikkoa pitkin kierrettiin ja yritettiin käydä Graemen veljen luona kylässä, mutta he sattuivat olemaan poissa aina kun kävimme tavoittamassa.

Perjantai-aamuna tuli lähtö "Seal Coast Safarille", jossa ajettiin jeepillä kukkuloiden yli rannalle.

Siellä nähtiin parikymmentä hyljettä.

2009-NZ-Hylje-Safarilla.jpg

Sitten rantaa pitkin autolla takaisin Wellingtoniin. Tosi mieleenpainuva matka! Kukkuloilta oli loistava näkymä Wellingtonin ympäristöön.

Seuraavaksi mentiin laivalla läheiselle saarelle (Kapiti Island [GE]), joka oli ollut karanteeniasema vuoteen 1995 saakka. Nyt se on turisteille avoin luonnonsuojelualue. Saaren eliömaailmaa suojellaan tarkasti ja kaikkien vierailijoiden täytyy tutkia laukut rottien yms. varalta. Illalla palattiin takaisin Graemen sisaren luo.

Lauantaina ajo takaisin New Plymouthiin, maanantaina alkoi koulu.

Lomaviikoille sattui yllättävän hyvä keli, kaatosade alkoi vasta ekalla kouluviikolla.

Alkuun

Toukokuu

Lauantaina 9.5 käytiin Graemen kanssa katsomassa Waynen (host-veli) rygby-peliä. Tapaturman takia odotettiin seuraavat pari tuntia lääkärissä, onneksi kuitenkaan mitään vakavaa ei sattunut, käteen saatiin muutama tikki. Rugbyn katsominen on mielenkiintoisempaa kuin jalkapallo ja vastaavat, se on hyvin väkivaltainen laji :)

2009-NZ-Rugby.jpg

Sunnuntaina oli äitienpäivä, illalla skype otettiin käyttöön. Oli outoa jutella suomeksi, mutta suunnilleen puolen tunnin kuluttua alkoi sujua melko normaalisti.

Kari: Tänään 10.5. keskusteltiin ensimmäisen kerran Lauran kanssa Skypen välityksellä (ääntä ja kuvaa). Lauran puheesta saattoi jo erottaa muutoksia: erityisesti "s" suhisi muun ääntämisen pyöristymisen lisäksi, samoin aktiivinen kotimainen sanavarasto alkaa selvästi pienentyä. Keskustelun aikainen "englanti - suomi - englanti" -käännösvaihe päässä on mitä ilmeisimmin mennyt jo ohi (asioita voi ajatella nopeammin suoraan englanniksi, mikä on erinomainen asia ja yksi reissun tavoitteista). Eipä ole ihmekään kun yhtään suomalaista sanaa ei ole kuullut saati puhunut reiluun kolmeen kuukauteen. Tammikuussa 2010 saattaa mennä hetki vääntäessä puhekieli- ja kielioppiasetukset takaisin kotimaiseen malliin, semminkin kun edessä on vielä melkein kolminkertainen oppimisjakso sikäläisessä ympäristössä..

Koulussa ei ole mitään ihmeempää. Läksyä ei ole hirveästi, mutta paljon projekteja jotka pitäisi olla valmiita jakson loppuun mennessä (englannin research + seminar, art: printmaking, media studies: viiden minuutin uutisfilmi yms.). 
Seuraava kahden viikon loma on heinäkuussa.
 
16.5 päiväreissu "Waitomo"-luolille ja "Oratoranga Kiwi-house" -vierailu. Käytiin (vaan) yhdessä luolassa + lyhyellä venereissulla. Olisin tahtonut kokeilla "Black water rafting" (L), mutta oli liian kylmä. Luolassa ei valitettavasti saanut ottaa kuvia, joten piti ostaa postikortteja muistoksi. Oli tosi hieno paikka, muistutti Slovenian tippukiviluolia. Puolessa välissä sammutettiin valot ja opas lauloi laulun maoriksi. Jännä tunnelma. Ryhmässä oli turisteja Tsekistä ja Sloveniasta ja eräs herra yritti saada miut laulamaan hänen kanssa. Kieltäydyin kohteliaasti, onneksi en osannut sanoja :)

Kävelyn jälkeen lyhyt veneajelu kiiltomatoluolassa (L). Todella upea kokemus! Pimeä luola, jonka katto oli täynnä kiiltomatoja. Muistutti tähtitaivasta, tosin hieman sinertävä. Kaikki olivat ihan hiljaa ja tunnelma oli taianomainen. Kannatti käydä! (Lähetin mummolle kortin tästä paikasta, skannatkaa?). Illalla Katyn ja Michaelin (host-veli) kihlajaisjuhlassa.

Sunnuntaina AFS –tapaaminen Bowlaramassa. Ranskalainen Adele kertoi lyhyesti kotimaastaan ja sitten keilattiin pienryhmissä. Meidän chapterissa on tällä hetkellä vain kaksi vaihto-oppilasta, kuukauden päästä mie oon ainut. Keilaaminen (sisällä) ei selvästi ole kovin yleistä täällä, mie olin kolmatta kertaa keilaamassa Bowlaramassa ja joka kerta oon ollut koko porukan paras :P

Etelä-afrikkalainen perhe muutti naapurustoon muutama viikko sitten. Nuorin lapsista, Laura, on kanssani samassa tutor-ryhmässä sekä FNT – oppitunneilla. Lauantaina hän kutsui minut Robetin (veljen) rygby-peliä katsomaan ja sitten mentiin Mt. Taranakille hänen perheen kanssa. Vuori on tällä hetkellä lumen peitossa eikä perhe ollut koskaan aikaisemmin nähnyt lunta (televisiota lukuun ottamatta), joten päättivät lähteä kokeilemaan. Hauskat ilmeet kun koskettivat ja näkivät lunta tien varrella. Pettyneitä kommentteja ”It’s just like ice, just not as hard”. Vakuuttelin, että lumi ei ole ainoastaan sulanutta mössöä tienvarrella :)

Lähdettiin kiipeämään Mt. Egmontin vierailijakeskukselta (L). Kannatti ottaa vedenpitävät vaelluskengät mukaan, alkumatka oli pääosin mutalammikoissa kävelyä. Sääliksi kävi monia paikallisia, joilla oli vain lenkkarit. Vanhemmat kääntyivät puolimatkassa takaisin mutta nuorten kanssa jatkettiin melkein huipulle.

2009-NZ-huippu-lahella-ryhma-2.jpg

Kiipeäminen kesti muistaakseni lähes kolme tuntia, valokuvaustauot mukaan lukien. Lumisotaa ja lumienkelin teko matkan varrella. Tehtiin myös lumiukko, mutta se näytti ennemminkin pingviiniltä. Huipun lähettyvillä oli todella upea maisema ja lunta aika reilusti. Paljon kuvia jäi muistoksi, oli oikein onnistunut päivä. Sen jälkeen haettiin pizzat ja menin perheen luo illaksi. Jotain kommunikaatio-ongelmia oli pizzoja tilatessa sillä kaikki pizzat tulivat triplajuustolla. Erikoinen kokemus kun pizzapohjan ja täytteen välissä oli suunnilleen puolen sentin juustokerros ja syödessä täyte valui pois..

Seuraava viikko koulussa pitkää viikonloppua odotellessa (perjantaina "teachers only - day" ja maanantaina "Queen’s birthday"). Perjantaina oltiin Lauran kanssa kaupungilla, lauantai-maanantai Graemen kanssa kierrettiin Napier/Hastings/Gisborne.

Gisborne. James Cookin patsas, lähellä rantautumispaikkaa. "Captain James Cook arrived on the Endeavour off the East Coast of New Zealand on October 9th, 1769."

2009-NZ-Gisborne-Cook.jpg

Torstaina oli "Cultural Extravaganza" koulussa. Minä en tahtonut tanssia enkä laulaa, joten olin videokuvaajana (kukaan muu ei suostunut). Olivat vihdoin hommanneet Suomen lipun, mutta jostain syystä kertoivat minulle vasta päivää ennen. Oli kuulemma liian myöhäistä harjoitella, joten joku paikallinen tyttö edusti Suomea lippuparaatissa :( Paljon katsojia ja kiva ilta, jossa oli erilaisia tansseja/lauluja yms. Videokameran kanssa oli ongelmia joten loppua en nähnyt, saan kuitenkin kuvamateriaalin toisesta videokamerasta ja pääsen näkemään mitä lopussa tapahtui.

Alkuun

Kesäkuu

Tiistaina kouluun kuningattaren syntymäpäivä -viikonlopun jälkeen. Perjantaina waka ama merellä, sää alkaa olla hieman liian kylmä. Meloessa tulee lämmin, mutta takaisin tullessa kanootin kannettua & tavaroita palautettaessa tulee kylmä nopeasti.. Autolle mennessä huomattiin että avaimet oli lukittu autoon, mutta takakontti oli jätetty lukitsematta. Onneksi tavarat olivat tallella! Yritettiin päästä sisään takakontin kautta, ei onnistuttu. Ilta pimeni, joten istuttiin takakontissa viltin alla lukkoseppää odotellessa. Erään tytön äiti tuli hakemaan, joten päästiin lämpimään autoon odottamaan. Muita vanhempia tuli myös paikalle, joten sain kyydin kotiin. En tiedä miten kauan opettaja joutui odottamaan lukkoseppää… Illalla Lauran kanssa käymään Rhean luona.

Lauantaina rugbya katsomaan Lauran ja Nadinen kanssa. Tavattiin Rhea kaupungilla ja vietettiin päivä keskustassa. Lauran ja Nadinen kanssa ilta elokuvia katsellen, yöksi Lauran luo. Sunnuntaina käytiin katsomassa hylkeitä New Plymouthin edustalla. Iltapäivällä Anneken kanssa Media studies – haastattelun teko. Illalla lentopallo, jonka jälkeen Skypen välityksellä juttelu. Hyvin outoa ja vaikeaa puhua suomeksi! Ja tuntui erityisen tyhmältä istua yksin kameran edessä kun toisessa päässä hirveästi ihmisiä katsomassa :) Läppäri sekosi –taas-, joten pääsin nukkumaan hieman suunniteltua aikaisemmin.

Kari: Jaanan konfirmaatiopäivänä 7.6.09 Laura oli taas Skypessä, tällä kertaa perheenjäsentemme ja sukulaistemme vuoron perään haastateltavana. Moni paikalla ollut oli ensimmäistä kertaa kosketuksissa kyseisen tekniikan kanssa, joten aiemmin niin pitkien välimatkojen kutistuminen tuli demonstroiduksi varsin hyvin. Pidempäänkin olisi aikaa kulunut mutta tekniikka petti taas..

Tiistaina Nadinen luo koulun jälkeen. Kickboxing –tunti illalla. En erityisemmin pidä kyseisestä lajista (liian erilaista Karateen verrattuna), mutta menen jotta Nadinen ei tarvitse mennä yksin. Keskiviikkona koulussa erään opettajan hautajaiset, en tuntenut kyseistä opettajaa, joten en osallistunut hautajaisiin. Mentiin Lauran kanssa Nadinen luo ja käveltiin keskustaan hieman myöhemmin. Iltapäivä Bowlaramassa biljardia pelaamassa ja keskustassa kävellessä. Illalla Smallbore shooting, 100/100 molemmilla kerroilla.

Viikonloppuna oli tarkoitus mennä AFS-leirille, mutta en lähtenyt, koska olin kipeä torstaista alkaen ja lauantaina oli lentopalloturnaus. Lentopalloturnaus meni hyvin, vaikka meidän joukkueesta puuttui pelaaja. Pyysimme muita pelaajia tuuraamaan. Pelasimme pooli-taulukossa kolmen joukkueen ryhmissä, joten yksi joukkue tuomaroi toisten pelatessa. Yhdeksän joukkuetta, olimme toisia.

Sunnuntaina host-vanhemmat pakkailivat seuraavan viikon eteläsaaren matkaa varten. Viisi minuuttia ennen lähtöä he ilmoittivat etten saa olla yksin kotona AFS -sääntöjen mukaan edes iltapäivällä (en ole koskaan aikaisemmin kuullut kyseisestä säännöstä..), joten piti pikaisesti kasata tavarat. Iltapäivä Kylien luona (host-veljen ex-tyttöystävä). Otin läppärin mukaan, koska englannin seminaari piti viimeistellä, mutta en voinut tehdä mitään ilman nettiyhteyttä.. Illalla lentopallo, jonka jälkeen haettiin tavarat kotoa ja menin yöksi Karenin luo (Graemen ystävä).

Maanantaina koulun jälkeen kotiin. Host-siskon, Wendyn, aviomies haki muutaman tunnin kuluttua ja menin heidän luo keskiviikkoon asti. Asuvat eko-talossa noin 20 km New Plymouthista.

Torstaina Annan luo koulun jälkeen. Vietettiin iltapäivä Coastal Walkway:llä kuvia otellen.

2009-NZ-Sydan.jpg

Illalla sulkapallo, yötä Annan luona.

Perjantaina koulubussi 20min myöhässä. Laura ja Nadine tulivat meille koulun jälkeen ja tein pizzan tyttöjen valmistautuessa. Muutama tunti kaupungilla, sitten meille elokuvia katsomaan. Järjesteltiin miun huone uudelleen, jotta saatiin patjat mahtumaan. Illalla istuskeltiin pari tuntia läheisessä leikkipuistossa musiikkia kuunnellen, meille yöksi. Seuraava päivä käveltiin ympäri Bell Blockia ja käytiin rannalla. Nadine uskaltautui uimaan, muut katseltiin rannalla.. Kylmä! Lauran luona fish&chips ja vietin illan hänen luona. Istuskeltiin parvekkeella musiikkia kuunnellen ja katsottiin rugbyä televisiosta perheen kanssa. Kotiin yöksi. Lievä ruokamyrkytys, en nukkunut kovinkaan monta tuntia. Onneksi Wendy (host-sisko) oli tullut yöksi, sillä hän on sairaanhoitaja. Epäili myrkytyksen johtuneen sinisimpukasta, jota maistoin aikaisemmin iltapäivällä. Tosin mie olin ainoa joka tuli kipeäksi, vaikka kaikki syötiin samaa ruokaa.. Itse epäilin lohta, sillä jostain syystä kala jätetään täällä aina punertavaksi, itse en koskaan söisi niin raakaa kalaa kotona..

Sunnuntai kotona, illalla lentopallo. Maanantaina matematiikan Graphs -koe, helppo. Vikaa kysymystä en tosin ymmärtänyt. Illalla Annan ja Louisan (saksalaiset vaihtarit) läksiäisjuhla koululla. Aluksi ruokaa, sitten puheita ja tyttöjen powerpoint esitykset.

Tiistaina englannin seminaari. Meni ihan hyvin, juuri ja juuri 5 min joka oli minimi kesto. Nadinen luo koulun jälkeen, illalla kickboxing. Ilta laatikoita taitellessa (tähänastinen ennätys 20 laatikkoa, suurinta aloitan taittelemaan 10cmx10cm paperin palasta).

Keskiviikko-iltana youth-group 19.30-21.00 Bell Blockin kirkolla. Juteltiin, pelejä yms. Ihan kiva tapahtuma :) Torstaina Anneken luo koulun jälkeen, media studies dokumentin tekoa. Illalla Adelen (ranskalainen afs-vaihtari) läksiäisjuhla. Täällä ei olla erityisen tarkkoja ajan kanssa, mie oon aina ajoissa ja joudun odottamaan koska muut myöhässä.. Kiva ilta, juteltiin muitten nuorten kanssa. Adelen lähdettyä mie ja Esther ollaan ainoita ulkomaalaisia vaihtareita Pohjois-Taranakin alueella.
Perjantaina Fit&Rec –tunnilla Annan läksiäisjuhla. Tilattiin pizzat ja katsottiin videoita youtubesta. Koulun jälkeen Anneken luo kuvaamaan dokumenttia. Illalla kaupungille Lauran ja Nadinen kanssa. Mentiin elokuviin katsomaan Transformers 2. Loppuunmyyty, todella moni jäi ilman lippua. Onneksi myö oltiin ostettu lippu muutama tunti aikaisemmin. Ihan ok filmi, ei mitenkään erityisen mieleenpainuva, taidan tosin kuulua vähemmistöön tällä mielipiteellä :). Ongelmia kyydin kanssa, joten kotiin taksilla. 

Lauantaina Laura auttoi kuvaamaan dokumenttia. Joku ongelma kameran kanssa, kaikki viimeisen kahden päivän aikana kuvattu materiaali katosi.. Iltapäivällä Anna toi 5 muovipussillista tavaroitaan, joita ei voinut ottaa mukaansa painorajoituksen takia. Sitten saattamaan lentokentälle. Illalla barbeque. Laura kutsui miut hänen seuraksi etelä-afrikkalaisen tuttavaperheen luo. Juteltiin ja käveltiin ympäriinsä, ruoka oli valmis yhdeksältä. Suuri määrä pihvejä, makkaraa, perunasalaattia yms. Yhteensä parikymmentä henkeä syömässä, ihme kyllä mitään ei jäänyt tähteeksi..
    
Sunnuntai kotona, maanantaina Anneken luona media studies dokumentin kuvaus & editointi.

Alkuun

Heinäkuu

Talviloma alkoi perjantaina. Printmaking - kansion viimeisteltyä Nadinen luo. Lauran ja Nadinen kanssa kaupungilla päivä/ilta. Tavattiin kavereita nuorisoryhmästä yms. Oli tarkoitus tulla meille yöksi, mutta ei saatu kyytiä, joten jäätiin Nadinen luo. Lauantaina oli tarkoitus tavata Jenny ja Rhea keskustassa, mutta ei viitsitty mennä ulos sään takia. Päivä Nadinen luona elokuvia katsellen.

Sunnuntai-aamuna ajamaan kohti Wellsfordia. Matkan aikana FNT-tehtävän ["Food&Nutrition"] tekoa. Otettiin liftaripariskunta mukaan ja vietiin heidän Hamiltoniin. Aucklandissa Wellsford -perheen tapaaminen; Chloe vaihtoi paikkaa miun kanssa. Sitten Wellsfordiin, eka ilta ystäväperheen luona elokuvia katsellen. Seuraava päivä kotona käsitöitä yms. tehdessä, tylsää. Tiistaina Albanyyn (Aucklandin lähellä). Muutaman mainoksen jakaminen autoihin, jonka jälkeen kaupoilla kiertely. Parin tunnin päästä hakemaan, ilta kotona. Keskiviikko kotona television ääressä. oli tarkoitus mennä nuorisokonserttiin, ei kuulemma varaa ajaa Aucklandiin.. PAH! Torstai kotona, Albanyssä mainoksia jakamassa pari tuntia. Perjantai-aamu kotona, Chrystal (Lanan sisar) haki miut ja Sheridanin maatilalleen iltapäivällä. Autettiin Johnnyn 3v synttärin valmistelussa, kakun tekoa, pallojen puhaltelua yms. Lauantaina syntymäpäiväjuhla, paljon porukkaa.

Sunnuntaina paikan siivousta ja takaisin Wellsfordiin. Graeme haki iltapäivällä, ajettiin Hamiltoniin yöksi. Sheridanin kanssa lainattiin pari elokuvaa, joku kauhuelokuva sekä komedia iltaa varten. Aamulla kohti Rotoruaa (L). Matkan varrella Zorb (L). Hauskaa!!! Sitten jollekin vuorelle, Skyswing (L) ja mäen lasku autoilla, kylmä mutta tosi hauskaa.

2009-NZ-Luke-Rotorua.jpg

Illalla uima-altaassa, kameran vedenpitävyys on vihdoin todistettu. Tiistai-aamuna tutustumaan Te Puki -puistoon. Geysir, muta-altaita yms.

2009-NZ-Te-Puia-Rotorua.jpg

Mielenkiintoinen ja hieno paikka! Sitten lisää aktiviteetteja, swoop (L) yms. Jei :)

2009-NZ-Swoop-Rotorua.jpg Swoop

Yöksi takaisin New Plymouthiin.

Lauantai kavereitten kanssa rannalla. Anneke tuli käymään iltapäivällä, hänen kyydillä keskustaan jossa muitten AFS –nuorten  tapaaminen; Anneke, Kelsi, Amelie.  Mukava ilta, pari tuntia jutellen :-) Tavattiin myös uusi 3 kk vaihtari Tatiana pikaisesti. Ilta Lauran ja muutaman muun kaverin kanssa. 

Maanantaina kouluun. Alkuviikko "Media studies" -dokumenttia viimeistellessä. Saatiin excellence :-) Viikon aikana ei mitn ihmeempiä, waka ama ja shooting peruttu joten keskiviikkona nuorisoryhmään. 

Perjantai ja lauantai kavereitten kanssa. Sunnuntai-aamupäivänä Inglewoodissa Smallbore Shooting -kilpailu. Odoteltiin muutama tunti omaa vuoroa, käveltiin keskustaan ja odotettiin leikkipuistossa. Oli tylsää, piti keksiä jtn tekemistä joten leikkipuisto oli hyödyllinen :-) Ammunta ok, ei erityisen upea suoritus. Eka kerta 87.1/100, toinen vain 80. Mutta sentään yksi täydellinen 10 :-) NPGHS senior ryhmä koko porukan toinen, hävittiin 1,6 pistettä. Parikymmentä ryhmää yhteensä, oltiin selkeästi paras tyttöjoukkue, seuraavat olivat kahdeksansina.

2009-NZ-Smallbore-Shooting.jpg

Iltapäivä kavereitten kanssa, ilta Waynen (host-veli) luona muitten perheenjäsenten kanssa. Vuokraa asuntoa tien toiselta puolelta :-) Oli tarkoitus mennä eeling illalla, mutta ei viitsitty. [Eeling - syömään vai pyytämään ankeriasta? Vai ei mitään sinne päinkään?]

Maanantaina Lauran luona ilta/yö, tiistai vapaapäivä. Tiistaina kaupungille isolla kaveriporukalla, biljardin pelaamista yms. Yhdeltä tapaaminen uuden AFS 11 kk vaihto-oppilaan, Maud, kanssa. Hän oli saapunut viikkoa aikaisemmin ja oli todella koti-ikävä. AFS järjesti tapaamisen jotta hän pääsi juttelemaan toisen vaihtarin kanssa.

Perjantaina FNT käytännöllinen koe, red lentil bolognese. Unohdin tarvikkeet, onneksi sain käyttää osan Lauran tuomista raaka-aineista ja loput löytyi koululta. Ilta kavereitten kanssa. Yöllä huomattiin tekstiviestiliittymän ongelma, elokuun vaihdettua credit nollille vaikka reilu 1000 viestiä jäljellä. Noh, aamulla top up.

Alkuun

Elokuu

Lauantaina menin Lauran luo. Robert suostutteli menemään etelä-afrikkalaiseen illanviettoon heidän kanssa. Mentiin The Warehouseen ostamaan tarvikkeita. Kasvomaalausta lapsille, Laura sai idean maalata naamansa :)

2009-NZ-kasvomaalausta.jpg

Käveltiin rannalle ja tavattiin muutama muu kaveri. Hauskat ilmeet Lauran nähdessä :) Sitten kotiin, valmistautuminen iltaa varten. Pari ekaa tuntia oli aika tylsää. Kielimuuri ongelmana, miun lisäksi vain muutama henkilö joka ei ymmärtänyt afrikaansia. Illan edetessä tunnelma parani. Grillattiin ja juteltiin. Robert ja Laura yrittivät opettaa tanssimista, oli hauskaa mutta vaikeaa :) Mukava ilta.

Sunnuntai meni "FNT assessment:a" tehdessä. Maanantaihin mennessä piti olla viisi esseetä ja reseptikirja valmiina.. Olisi ehkä kannattanut aloittaa tekemään aikaisemmin.. :D Pari tuntia kavereitten kanssa, muu aika läppärin ääressä esseitä kirjoitellen.

Normaali kouluviikko, ei mitn erikoista. Keskiviikkona kamera mukaan ja lounastunti kuvia räpsien :)  Torstaina rock-konsertti lounastunnilla, erittäin kovaääninen musiikki… Perjantaina "Fusion", kristillinen nuorisotapahtuma. Paljon nuoria eri kouluista. Menin Lauran, Stephenien ja noin 40 muun Girls’ High:n oppilaan kanssa. Bändin kuuntelu, puheita, ryhmäkeskusteluja yms. Tylsähkö tapahtuma ja hieman epämukava olo. Uskonto liian ”erilaista”, vaikea selittää. Sitten Nadinen luo. Tyttöjen ilta, Nadine, Rhea, mie ja Laura. Juteltiin, pelattiin wiitä, katsottiin elokuvia, räpsittiin kuvia, dressed up. Tosi kiva ilta :)

Lauantaina elokuvan katsominen ja kotiin. Iltapäivä/ilta kavereitten kanssa.

Sunnuntai-iltana AFS BBQ Stuartin luona. Käveltiin Pukekura-puistoon lasten lyhtyparaatia katsomaan. Ylimääräisiä lyhtyjä joten myö osallistuttiin paraatiin. Hauskaa, muitten AFS nuorten kanssa juttelu :) Muutama uusi henkilö, nimien muistamisessa ongelmia. Doug, Amelien veli, päätti kutsua minua nimellä "Finland". Meidän kuuden hengen nuorisoporukka erottui paraatissa, muut joko ala-asteikäisiä tai heidän vanhempia :) Paras lainaus: “They look like dwarfs, like Finland but smaller.Haha, en mie niin lyhyt oo.. Käveltiin paraatissa illan pimetessä ja lyhdyt näyttivät tosi hienoilta. Harmi että ei ollut kameraa mukana. Sitten takaisin Stuartin talolle. Ruokaa ja "table topic"-pelaamista. Piti pitää yhden minuutin puhe määrätystä aiheesta. Minun aiheena ”What would I love to learn to cook?”. Melkein keksin sanottavaa minuutin ajaksi. Ilta nuotion ääressä nuorten kanssa. Aikuiset sisällä. Vaahtokarkkien paistoa :) Tuhottiin pari pussia, sitten sisälle jälkiruokaa varten.

Torstaina "Year 12 social", disko Boys’ High:n salissa, "Semi formal" teemana. Tosi kiva ilta, tosin ei hirveästi porukkaa. Kavereitten kanssa oltiin suurin osa ajasta kaiuttimien edessä. Kotiin mennessä ei kuultu kunnolla, päänsärky myöhemmin :) Mutta oli hauskaa!

Viikonloppuna jälleen kotona/kavereitten kanssa.

Koulussa oli SADD-viikko (Students Against Driving Drunk). Eri työpajoja, esityksiä yms. lounastunneilla. Laura oli kipeä maanantaina, koulu tuntui oudolta ilman häntä. Keskiviikkona ”free bbq” yr 12 ja 13 oppilaille lounastunnilla (joku oli voittanut radiokilpailun). Nuorisoryhmässä oli peli-ilta. "Arvaa kuka" –ihmisversio yms. Ihan kiva tapahtuma. Tostaina "erikois -assembly" koulussa. "Lip sing" –kilpailu GH ja BH yr 13 -ryhmien välillä. Molemmat esitykset tosi hauskoja, tytöt voittivat. Ideana esittää laulavansa kappaleiden soidessa taustalla ja tehdä esityksiä (tanssia yms).

Perjantaina host-vanhemmat lähtivät viikonlopuksi Wellingtoniin. Koulun jälkeen kotiin, kuvien muokkaus yms. Pullien paistoa. Laura tuli käymään illalla, katsottiin televisiota. Meidät kutsuttiin Kylen (Lauran etelä-afrikkalainen ystävä) luo grillaamaan. Hauska ilta, grillin ympärillä juttelua ja sisällä musiikin kuuntelua. Muut Etelä-Afrikasta. Minun kansallisuuden selvittyä ”Are you finished” – vitsailu :) Hyvää ruokaa ja kiva porukka.

Lauantaina käytiin vuorella ja kiivettiin Puritutu –kivelle sataman lähettyvillä. Tosi kiva ja aurinkoinen päivä :)  Sunnuntaina meni rannalla ja keskustassa.

New Plymouth ja sama suurempana (L).

2009-NZ-New-Plymounth-600.jpg

Koulussa oli kirjastoviikko. Kirjoitettiin kirjaston ikkunoihin lainauksia. ”Vaikka juuret ovat maassa, siiville voit silti nousta.” yms.

Viikonloppu sujui kavereitten kanssa, rannalla, keskustassa, biljardin peluussa yms. Maanantaina oli elokuun viimeinen päivä, joten kaverit lainasivat puhelintani jatkuvasti. Olin ainut jolla oli viestejä jäljellä. Credit nollautuu joka kuukauden lopussa, 600 viestiä katosi kk vaihduttua. Joka kk eka päivä pitää ostaa "top up", esim. $10:lla voi lähettää 2000 tekstiviestiä saman kk aikana.

Alkuun

Syyskuu

Ei ollut mitään erikoista ekan viikon aikana. Melko tylsää, muut valmistelivat kokeisiin. Illat kuluivat kotona elokuvia katsellen/kavereitten kanssa.

Maanantaina oli oikein ihana keli, joten lounastunti meni aurinkoa ottaen nurmikolla :) Tiistaina Lauran kanssa kävelylle rannalle. Hänen luonaan ilta, juteltiin, kuvien  räpsiminen tylsistyttyämme, elokuvan katsominen. Kiva ilta :)

Kokeet alkoivat keskiviikosta alkaen joten mie olin lomalla. Oli tarkoitus tehdä vapaaehtoistyötä koulussa mutta kukaan ei lopulta järjestänyt mitään. Aamulla Waynen kyydillä kaupungille. Lauran synttärilahjan osto ja ympäriinsä kävelyä. Kävelin kotiin, ihan kiva mutta ensi kerralla pitää laittaa jotkut muut kengät kuin "ballerinat". Haha, oli hieman epämukavaa. Ilta syntymäpäiväkorttia tehdessä.

Torstaina Graemen kanssa biljardipöydän vienti keilauskerholle. Hollantilaisen miehen luota pöydän haku, hassu henkilö. Aloitti yhtäkkiä laulamaan ja tanssahtelemaan ja höpötti koko ajan. :) Johnin kanssa iltapäivä, mentiin Back Beachin hiekkadyynille.

Perjantai-aamuna kaupungille Graemen kanssa. Koulussa kuvien tulostus Lauran korttia varten. Kakun ja juustosämpylöiden leipominen. Iltapäivällä Laura ja Nadine tulivat auttamaan tavaroiden kannossa. Lauran luona ilta/yö, synttärijuhla kavereitten kanssa. Musiikin kuuntelu, juttelu, singstarin pelaaminen, kuvien ja videoiden otto yms. Tosi hauskaa. Lattialla nukkuminen, lievästi sanoen epämukavaa. Parin tunnin yöuni.

Lauantaina Lauran kanssa muitten lähdettyä kotiin. Keräsin rahaa lahjaa varten – napalävistystä varten. Sen otattaminen ja sitten takaisin Bell Blockiin. Väsytti, lievästi sanoen. Iltapäivä rannalla. Illalla käytiin pikaisesti Jeremyn 22-v syntymäpäivää juhlistamassa.

Sunnuntaina jälleen Lauran luo, kuvien kopiointi. Iltapäivä Black Beachilla. Yritettiin laskea hiekkadyyniä pahvilaatikossa, mutta oli liian märkää edellisillan sateen takia. Juostiin alas, hauskaa. Ilta kavereitten kanssa rannalla/kaupungilla.

Maanantaina kotona aamupäivä. Lauran luo aurinkoa ottamaan. Mukava iltapäivä, parvekkeella makoilua. Juttelua, musiikin kuuntelua. Mummo teki lettuja :) Vanhemmat käskivät pois auringosta parin tunnin kuluttua. Sitten miun luo, katsottiin elokuva. Ilta tietokoneella.

Tiistaina elokuva ”Cencor 4 a day”, kello 9:ltä mentiin elokuvateatteriin. Puhe yleisesti elokuvien luokittelusta. Elokuvan katsominen ”Jennifer’s body”. Kauhuelokuva. Elokuvan jälkeen lounas jonka jälkeen keskusteltiin elokuvan luokittelusta, lähes kaikkien mielestä R16 (tosin opettajien mielestä R18 olisi sopivampi). Sitten keskustelu elokuvan herättämistä mielipiteistä. Hieman kahden jälkeen päästiin pois. Tylsää, kaupungilla odottaminen kuuteen asti (Jennyn syntymäpäivän juhlistaminen, syömään ja elokuviin kaveriporukalla). Ostettiin liput ja sitten haettiin ruokaa alakerran kiinalaisesta ravintolasta. Sitten kävelylle, Warehouseen ja New Worldiin, karkkien osto. Elokuvateatteriin odottamaan. ”I love you Beth Cooper”. Tylsä teinikomedia. Sitten kotiin Jennyn äidin kyydillä.

Keskiviikkona kouluun, pah. Muut saivat kokeita takaisin, minulla pääasiassa kirjan lueskelua tunneilla.

Perjantaina elokuvailta Hollyn luona. Girls’ High:n kansainvälisten oppilaitten kanssa. Muita odotellessa juteltiin että täällä ihmiset ovat usein myöhässä 10 - 15 minuuttia. Eikä mitn ilmoitusta.. Pah.. Noh, ilmestyivät lopulta joten päästiin pizzojen kimppuun. Sitten twisterin peluuta. Ah. Päänsärky, pienessä huoneessa noin kymmenen hyvin äänekkään tytön kanssa.. Elokuvan katsominen jonka jälkeen Graeme haki kotiin.

Alkuun

Lauantaina Johnin luo. Isän, Garyn, 50-v syntymäpäivä juhla ”Must wear a hat” -teema. Sukulaisten tapaaminen, kitaran soittoa, juttelua, biljardin peluuta yms. Ilta/aamuyö kului nuorten kanssa ulkona istuskellessa, aikuiset sisällä. Tosi kiva ilta.

Sunnuntaina Ngamotu Beachilla AFS-tapaaminen, ”car rally”. Eka tunti oli mielenkiintoinen, ajettiin ympäriinsä tehtäviä tehden. Muun muassa laulettiin "Hyvää syntymäpäivää" kahvilan asiakkaalle, laskettiin kellojen määrä yms. Tunnin jälkeen alkoi väsyttää ja ajelu tylsää, 2,5h päästä takaisin rannalle. Vikan ryhmän odottelu. Picnic. Illalla auringonlaskun katsominen, tosi nätti. 

2009-NZ-Auringonlasku.jpg

Yöllä näkyi ihana tähtitaivas, tosi erilainen Suomeen verrattuna!

Maanantaina normaali koulupäivä. Kirjan lukeminen ensimmäiset kaksi tuntia, huoh. Talojen kapteenien puheet ja "Head girl"-äänestys. Koulun jälkeen lenkille Lauran kanssa. Ilta kotona nukkuen (yritin katsoa elokuvaa). Äidin ja kavereitten kanssa mesettelyä.

Tiistaina "House meeting". Koulun jälkeen ostamaan uudet lenkkarit (edelliset katosivat eteisestä) ja kotiin kävely.

Perjantaina syntymäpäivä. Aamulla Lauralta lahja, perheeltä joku tuoksujuttu ja häneltä koriste-esine, valokuvia ja nätti kortti. Aamusta alkaen ”halauskortin” täyttäminen, päivän loputtua oli noin 70 nimeä kortissa. Tavoitteena 50 :) Ihmiset kirjoittelivat käsiini/naamaan kasvomaalilla ja kimalteella leikkiminen.. Haha. Olin hyvin värikäs ja kimalteleva kotiin mennessä. Koulun jälkeen Lauran luo vähäksi aikaa. Sitten illallinen Marinovichissa (Wayne ja Chelsey työskentelevät siellä). Suklaakalassa kynttilä ja ”Happy Birthday” laulaminen. Waynen luona ”synttärijuhla”. Ihan hauska ilta :)

Alkuun

Lauantaina picnic Ngamotu Beachilla kavereitten kanssa (Laura, Sheridan, Rhea, Jenny, Ricky, Ben, John, Damien, Andrew). Sabrina, Angelina, Sheree ja Nadine eivät päässeet tulemaan. Kiva iltäpäivä, istuttiin rannalla noin 5 tuntia jutellen, pelaillen yms. Ilta kotona, flunssa oli pahentunut.

Sunnuntaina ajo Wellingtoniin. Pysähdyttiin Graemen sisaren luona, katsottiin elokuva Sherin kanssa aikuisten jutellessa. Ilta hostellissa, huono olo edelleen.

Tällaista oli tulossa vastaan etelämpänä.

2009-NZ-Sheridan-ja-Laura-Etelasaarella.jpg

Maanantaina herättiin kuuden aikoihin. Kaatosade. Lautalla sohvan löydyttyä sillä makoilua ja musiikin kuuntelua. Välillä kannella kuvien ottaminen. Delfiiniparvi uimassa :) noin kolmen tunnin kuluttua Pictoniin [GE] saapuminen. Tavaroitten haku jonka jälkeen autovuokraamoon matkailuautoa hakemaan. Erittäin pomppuisa matka... Varsinkin alussa hyvin outoa istua takana sivuttain auton heittelehtiessä. Tavarat tippuivat, onneksi kaapeissa kunnon lukitus. Mutkaiset ja kapeahkot tiet. New Worldista ostokset ja matka jatkuu. Hylkeitä näkyi hieman ennen Kaikouraa, jossa useita kallioilla makailemassa rannikon varrella. "Kaikoura Holiday Park[GE]  oli ok. Illalla ilmestyi myös AFS-bussi. Ilta televisiota katsellessa.

Tiistaina keli parantunut. Hienoja maisemia, lumipeitteiset vuoret. "Hanmur springs", kuumat lähteet. Mineraalialtaat haisivat hieman epämiellyttäville, mutta vesi oli mukavan lämmintä. Siten kohti Chrischurchia. Illalla kaupungilla kävely. Ääni maassa, kipeä kurkku. Matkailuautossa television katselu.

Alkuun

Lokakuu

Keskiviikko-aamuna 1.5h ajomatka Akaroaan [GE] ja takaisin. Outoa, tavallinen pikkukylä, ei mitään erikoista nähtävää. Mutkaiset tiet, melkein tiputtiin istuimilta mutkissa ”kaahatessa”. Illalla saavuttiin Scotin, host-veljen luo. Ilta jutellen, televisiota katsellen. Mukava perhe.

Torstai. Upea keli! Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Tosi hyvä tuuri, yleensä Mt Cook on pilvien peitossa. Maisemat Dunedinia [GE] kohti ajaessa todella upeat!

2009-NZ-Maisemaa-etelassa.jpg

Paljon järviä, upea kirkkaan sininen/turkoosi väri. Lumihuippuiset vuoret taustalla. Oih, todella kaunis alue. Pysähdyttiin lohifarmiin tutustumassa, syötettiin kaloja ja ostettiin lohi illalliseksi. Dunediniin saavuttua Sherin kanssa kävelylle.

Perjantai-aamuna tutustumaan Cadbury -suklaatehtaaseen. Ei mitn erikoista, ilmaisnäytteet ihan ok. :) Sheri oli innoissaan ja Grame taisi tykätä lahjatavarakaupasta ostosten määrän perusteella..  Sen jälkeen Albatrossi-keskukseen käymään. Oli tarkoitus mennä "yellow eyed"-pingviinejä katsomaan, mutta ei käännytty oikeaan suuntaan.. Lounas Albatrossi-keskuksessa, sitten pigviinien luo. Lastenlippu $12, ihan ok hinta. Huono aika vierailla, vain muutama pingviini näkyvissä, istuivat pesissään melko kaukana. Aikuiset joutuivat maksamaan muistaakseni reilu $30, ei sen arvoista. Satoi vettä, käveltiin peitetyissä käytävissä ympäri pingviiniyhdyskunnan aluetta noin tunnin ajan. Kuntoilua :) Sen jälkeen ajo Alexandraan [GE].

2009-NZ-Matkailuautolla-etelasaarella.jpg

Illalla Sherin kanssa tutkimusmatkalle. Haha, hieman pelottavaa. Käveltiin ympäri lähes autiota leirintäaluetta. Älyttömästi tyhjiä matkailuvaunuja joka puolella.. Kuunvalo ainoa valonlähde :) Leikkipuistossa hetki, sitten takaisin matkailuautoon.

Alkuun

Lauantaina ajettiin Queenstowniin [GE]. Matkan varrella alkoi sataa lunta, Sheri innoissaan, ensimmäisen kerran lumisateessa. Kawarau –sillalle [GE] saapuminen. Bungy!! Mie olin innoissaan lumisateesta huolimatta, valitettavasti siellä oli kahden tunnin jono. Noh, matkailuautossa kirjan luku odotellessa. Lumisade tosin loppui hieman ennen hyppyä, hypätessä tuulista mutta aurinko paistoi.

2009-NZ-Kawarau-silta-Etelasaarella.jpg

Todella outo tunne seistä reunalla, katsoen alas jokeen. ”3,2,1, Go!”. Hyppääminen pelotti mutta älyttömän hyvä tunne seurasi jo pudotessa ja köydestä roikkuessa. Enkä edes huutanut :D. Kumiveneellä rantaan ja kiipeäminen takaisin sillalle. Scott oli tullut katsomaan perheensä kanssa. :) Kannatti, tuo oli melko kallis mutta upea kokemus! Sitten Queenstowniin, matkailutoimiston jälkeen kaupoilla kiertely. Tavattiin Scott leirintäalueella, hänen kyydillä illalla kaupungille Sherin kanssa. Mäkkäristä jäätelö ja takaisin, illalla hetki tietokoneella.

Sunnuntaina hatun osto riippuliitoa varten. Haettiin 9 aikaan. Muita ihmisiä kyytiin ja ajo lähtöpaikalle, jonkun laskettelukeskuksen luo. Parkkipaikalta lähtö. Lumessa odotus, kylmä! Mie olin kuskin kanssa joten lähdettiin viimeisenä. Puettiin makuupussia muistuttava muovitakki/esiliina. Vaikea selittää. Kypärä päähän ja köysien kiinnittäminen. Kymmenen metrin päässä reunasta odoteltuamme juostiin reunan yli. Hyvin outo tunne ilmassa liidellessä. Älyttömän kylmä!!! Hienot maisemat. Oli outoa tuntea kova tuuli mutta ei liikuttu mihinkään, pitkä aika samassa paikassa leijuessa ilmavirran takia. Kaikkein parasta oli laskeutumiseen valmistelu, pyörittiin ympyrää ja olo oli tavallaan kuin vuoristoradassa. En osaa selittää..

Alkuun

2009-NZ-Riippuliitimella-Etelasaarella.jpg

Laskeutuminen oli mielenkiintoista, maan lähestyessä mietin mitä pitäisi tehdä koska lentäjä ei ollut sanonut mitään. Pehmeä lasku, nurmikolla liukuminen. Ylös oli vaikea päästä.. En tuntenut käsiä ja varpaita, hypin ja kävelin ympäriinsä suunnilleen puoli tuntia muitten pakatessa tavaroita, lopulta lämmin. Sitten takaisin Queenstowniin, Graemen ja Sherin tapaaminen. Ajo kohti Wanakaa, matkan varrella "Puzzling Worldiin" tutustuminen. Illuusio –huoneita yms. Heurekan tyyppinen paikka. Taas AFS-ihmisten tapaaminen sattumalta. :) Sitten Wanakaan [GE]. Keskustassa hetki, ilta leirintäalueella. Illalla kävelylle Sherin kanssa. Scott perheensä kanssa samalla leirintäalueella, heidän kanssa ilta jutellen.   

Maanantaina kiva herätä, silmät vaikea avata. Silmätulehdus.. Odotettiin apteekin avautumista, sen jälkeen ajamaan kohti Greymouthia. Koko päivä sujui matkustaen. Pysähdyttin katsomaan "Fox- ja Franz Joseph" -jäätiköitä. Puolen tunnin kävely "Fox"-jäätikköä kohti, mutta olisi pitänyt olla opas jos olisi tahtonut mennä jäätikölle. Seuraavalle jäätikölle saapuessa Sheri tahtoi ehdottomasti kävellä aivan reunan luo. Noh, suostuin. Noin tunnin kuluttua saavuttiin perille.. Huoh. Ajateltiin kääntyä takaisin puolen tunnin kuluttua mutta ei kehdattu. Pari kuvaa ja kävely takaisin. Graemen tapaaminen, jatkettiin matkaa. Illalla Greymouthiin [GE] saapuminen. Sherin kanssa auringonlaskua katsomaan, illallisen jälkeen kävelylle ja Teho-osaston katsominen.

Tiistaina "Pancake Rocks" –tutustuminen. Ajo Havlockiin. Tylsähkö matka, nukkuen /musiikkia kuunnellen /maisemia katsellen.

Keskiviikkona ajo Pictoniin. Keskustassa kaupoilla kiertelyä, sitten matkailuauton palautus ja siirtyminen lautan luo. Lähtö viivästyi 1,5 tuntia lastin purkamisen viivästyttyä. Tylsäääää! Erittäin tuulista ja kova aallokko, mie vältin huonon olon mutta moni muu ei ollut yhtä onnekas, myös Sheri kärsi.. Matka meni ihan hyvin, tekstaillen ja musiikkia kuunnellen / jutellen. Wellingtoniin saavuttua tavarat hostelliin ja pizza illalliseksi. Sitten Graemen veljen luona käymään. Mie olin kohtelias ja join puoli kuppia kahvia, yäk.. Tunnin kuluttua takaisin hostelliin. Illalla television katselu.

Alkuun

Todella upea matka. Maisemat olivat todella kauniita ja kymmenen päivän aikana ajettiin reilu 2700 km matkailuautolla. Riippuliito oli paras kokemus. Ruoassa ei valittamista, miun tehtävänä oli kokata :D. Kannatti mennä, pohjoissaari ei läheskään yhtä upea paikka :) Mukava seura, sää pääasiassa ok. Räntä / lumisade / pilvistä / kaatosade / aurinko / rakeita. Tsunamivaroituskin annettiin Uuden-Seelannin pohjoispuolella, mutta onneksi se oli tuolla alueella vain noin metrin korkuinen.

Tuosta lumiselta nyppylältä piti hypätä riippuliidin selässä.

2009-NZ-Riippuliitimella-hyppy-taivaalle.jpg

Torstaina ajo New Plymouthiin. Kotiin saavuttua Lauraa tapaamaan. Ilta heidän luona.

Perjantaina Johnin tapaaminen, töitten alkaessa Lauran luo. Ilta / aamuyö elokuvia katsellen.

Lauantaina hylkeitä katsomaan. Todella tuulinen päivä.. Ilta kotona / kavereiden kanssa pari tuntia.

Sunnuntaina kävelylle Lauran kanssa, sitten kavereitten kanssa keskustaan. Ngamotu rannalle Rickyn ja Johnin kanssa. Lauran, Erickin ja Luken tapaaminen sattumalta hieman myöhemmin Bell Blockin rannalla. Waynen luo pariksi tunniksi, illalla grillaus kotona.

Maanantaina kouluun, huoh. Noh, oli tosi kiva nähdä kavereita.

Alkuun

Tiistaina lääkärissä "Spirit Of Adventure" –papereitten täyttö, faksaus ruokatunnilla. "Fun run", johon mie, Laura, Rhea ja Sabrina päätettiin pukeutua vihreään, Tainui, maalattiin naamat huvin vuoksi. Viiden kilometrin kävely, tylsää puolivälin jälkeen, liian kuuma. Kaupungille koulun jälkeen, puhdistin kasvot mutta en viitsinyt pestä vihreitä raitoja hiuksista. Visa electron ei toiminut missään pankissa… Johnin kanssa ilta, kitaran soittoa. Muutama kaveri tuli käymään.

Torstaina tornado-varoitus, kova tuuli mutta valitettavasti en nähnyt tornadoa.. :) Perjantaina joku bändi oli soittamassa lounastunnilla. Mie tosin menin maalaamaan päänsäryn välttämiseksi, musiikki oli riittävän kova ulkona kavereita odottaessa :) Illalla oli tarkoitus mennä grillaamaan Lauran, Erickin, Luken ja heidän kavereiden kanssa mutta harvinaisen voimakas kaatosade muutti suunnitelmat. Muut pelasivat pokeria lähes kahteen saakka.. Mie juttelin Robertin kanssa ja nukahdin sohvalle jossain vaiheessa. Sitten Lauran luo yöksi, juteltiin ja nukkumaan puoli neljän aikoihin.

Lauantaina television katselu ja rannalle. Sitten vietiin tuolit puistoon ja siellä pari tuntia jutellen. Ilta kotona, tietokone / elokuvien katsominen. Sunnuntaina kavereitten kanssa kaupungilla ja ajettiin ympäri New Plymouthia muutama tunti.

Maanantaina ei mitn erikoista koulussa, ilta maalaten (taiteen lopputyöt pitää olla valmiina 27.pvä mennessä). Tiistaina kävelylle koulun jälkeen, ilta Lauran luona.

2009-NZ-Graeme-ja-vuoret.jpg Graeme

[Kari: Kertakaikkiaan vastenmielisen näköistä hommaa tuollaisissa maisemissa reissaaminen..] ;-)

Viikonloppu kavereitten kanssa, sunnuntaina illallinen kiinalaisessa ravintolassa. Baby octopus ei ollut erityisen upea makukokemus :)

Maanantai meni taiteen lopputyötä viimeistellessä, palautus tiistai-aamuna 8.30 mennessä. Tiistaina kavereitten kanssa maalausten kiinnittäminen kiireellä kansioihin kaksipuolisella teipillä. Illalla tavaroitten pakkaus.

Keskiviikkoaamuna Waynen kyydillä lentokentälle. Lentokoneessa juttelin vieressä istuvan naisen kanssa, aika meni nopeasti. Hienot maisemat. Aucklandissa bussilla satamaan, laivan luo kävellen.

Alkuun

The Spirit of Adventure:

2009-NZ-Spirit-of-Adventure.jpg

Yleisinfoa laivasta (L)
Paikat kannella
(L)
Kansi ja sisätilat päältä (L)
Purjeet
(L)
Osallistumistodistus (L)

Day 1
.
Paljon nuoria. Kuulin jonkun kutsuvan nimeäni. Emmi!! Oli tosi outoa nähdä hänet (AFS-oppilas, samalla leirillä ja lennettiin Uuteen-Seelantiin samaan aikaan). Tavarat laatikkoon ja arvotavarat lukittiin kaappiin henkilökunnan huoneeseen. Muut olivat aloittaneet turvallisuuskierroksen joten autoin pahvien yms kannossa. Turvallisuuskierros. Jako ryhmiin sängyn numeron perusteella, "Starboard A/B", "Port A/B". Mie kuuluin "Starboard A" (1-10). Tällä matkalla oli enemmän tyttöjä joten mie ja viisi muuta tyttöä ”sixpack” eli nukuttiin pienessä huoneessa poikien puolella. Tosin itse asiassa meillä hieman enemmän tilaa henkeä kohti suuremmissa huoneissa nukkuviin nuoriin verrattuna.

Moottorin avulla siirryttiin pois satamasta kello kahdentoista aikoihin. Mutta ei voitu lähteä kauemmaksi ennekuin kaikki olivat saapuneet, joten purjeet nostettiin noin klo kolmen aikoihin. Sitä ennen kiivettiin mastoon (turvavaljaiden kokeilu), tosin vain alimmalle tasolle. Oli hauskaa. Lounas.

Kaikkien saavuttua purjeiden nosto. Ryhmän kanssa oli tehtävänä nostaa purjeet etukannella. Melko yksinkertaista, turvahaarniskat päälle ja sidontaköysien irrotus. Miun tehtävänä oli huolehtia ”Fore Staysail” ja ”Jib sheet" kiinnittämisestä + ”houseworks” (köysien kokoaminen siistiksi kasaksi) muutaman muun vetäessä purjeet ylös. Helppoa. Kolmen tunnin  purjehdus jonka aikana "Aft Cabin":issa juttelu ja pelejä kannella. Purjeiden lasku Waiheke-saarelle [GE] saavuttua (Oheroa Bay [GE]). Moottorin avulla neljä merimailia,  purjeet/moottori+purjeet 13.2 merimailia. Illallinen.

Kokoontuminen "Aft Cabin":issa. Nukkumaan, valot pois kello 22.00. Hauska päivä, opin paljon uutta ja varsinkin mastoon kiipeäminen oli kivaa. Oli outoa tavata kaksi suomalaista AFS-vaihtaria laivalla, Emmi ja Heidi, joka saapui hieman myöhemmin. Ei olla juteltu tammikuun jälkeen.. Suomen puhuminen oli outoa :)


Alkuun

Day 2. Torstaina herätys 6.30 (generaattorin käynnistyttyä). Uimapuku päälle ja kannelle hölkkäämään. Tähtihyppyjä, punnerruksia yms. Sitten uimaan.

2009-NZ-Adventure-meri-kutsuu.jpg

Vesi oli melko lämmintä mutta kannelle kiipeäminen tikkaita pitkin vaikeaa. Vaatteiden vaihto ja aamupala. ”Colours” klo 8 -> kokoontuminen takakannella, lipunnosto, sääennusteen luku, kartan tutkiminen yms. Liian kova tuuli joten ei voitu nostaa purjeita. Puheet paloturvallisuudesta ja ”mies yli laidan”. Siivousryhmät, meidän ryhmän tehtävänä kannen pesu.

Lounaan jälkeen kokoontuminen, ryhmän vastuulla ”Midship”. Kiipesin ylös irrottamaan ”Topsail”-kiinnitysköydet. Mutta hieman myöhemmin päätettiin että liian kovan tuulen takia ei voitu avata kyseistä purjetta. Liikkeelle lähdettyä vahva aallokko. Sadepuvut päällä, kannella istuskelua.

2009-NZ-Adventuren-kannella-sadeasuissa.jpg

Alkuun

Nähtiin muutama delfiini, uivat laivan vieressä. Aurinko alkoi paistaa, purjeen avaaminen. Whangapora Peninsulaan [GE] saapuminen. Moottorin avulla 1.2 merimailia, purjeet/moottori+purjeet 18 merimailia. Koko ryhmä kiipesi mastoon, purjeen kasaan rullaaminen. Monella oli korkeanpaikan kammo joten purjeen kasaaminen kesti aika kauan. Ei haitannut, nätti maisema.

2009-NZ-Adventure-mastossa.jpg

Kannella istuskelua ja illallinen. Meidän ryhmä oli yövahtivuorossa, ohjaaja esitteli mittarit. "Aft Cabin"-kokoontuminen, piti vastata viiteen kysymykseen kaikkien edessä (nimi, mistä kotoisin, harrastukset/mielenkiinnon kohteet, tulevaisuuden suunnitelmat, minkä supervoiman tahtoisi omistaa). Sitten nukkumaan.


Day 3. Herätys 5.00 -> vahtivuoro. Kimin kanssa lokikirjan täyttö (esim. tuulen voimakkuus & suunta, veden syvyys, lämpötila). 20 min välein tarkastuskierros (konehuoneen tarkastaminen tulen/veden varalta, ankkurivalon ja tuulen voimakkuuden tarkistus). Aika meni yllättävän nopeasti. Muut heräsivät 6.30. Uimaan, vesi n. 14 astetta. Aamupala. Siivousryhmät ”colours” jälkeen. Vihannesten kuorinta/paloittelu.

Purjehtimaan, meidän ryhmän vastuulla ”Main” purje. Monimutkaista, mutta lopulta saatiin ylös. Kannella istuskelua. Melko kova aallokko, moni oli merisairas. Lounaan jälkeen pelejä kannella (hämähäkinverkko, miinaharava yms). Aurinko paistoi, purjeet näyttivät upeilta (11 kpl). Teoriatunti, vapaa-aikaa. Kimin ja muutaman muun kanssa turvavaljaat päälle ja laivan keulaan kiipeäminen. Hassu tunne istua verkossa 5 - 10 metrin korkeudella vedenpinnasta. Suunnan vaihto joten purjeen kääntäminen. Vapaa-aika, kannella juttelu.

Illallinen jonka jälkeen purjeen lasku. Aurinko laski nopeasti ja ”jouduin” kiipeämään pimeässä purjetta kiinnittämään. Oli hauskaa :) Saavuttiin Harotaona Bay, Great Barrier Island [GE]. Moottorin avulla yksi merimaili, purjeet/moottori+purjeet 57 merimailia. Sitten "Aft Cabin"-kokoontuminen ja kananmunakilpailu. Eli ryhmän kanssa 20 min aikaa keksiä tarina ja tehdä laskuvarjo annetuista tarvikkeista, jotta mastosta tiputettu kananmuna ei hajoa kannelle pudotettaessa. Sääntönä oli että kananmunan piti koskettaa kantta laskeutuessa (ei saa esim. teipata banaanin kuorta suojaksi). Meidän ryhmä oli ainoa joka noudatti viimeisintä ohjetta, mutta valitettavasti suhteellisen pehmeästä laskusta huolimatta kananmuna hajosi. Kokonaispisteissä olimme kolmentena. Sitten nukkumaan.


Alkuun

Day 4. Herätys 6.30. Uimaan. Meidän ryhmän vuorona ”specials” eli pitää auttaa keittiössä koko päivä. Aamupala. "Colours". Siivous-> astioitten tiskaus yms. A-ryhmät lähtivät purjehtimaan pienillä purjeveneillä, B-ryhmät meloivat rannalle.

2009-NZ-Adventure-Pienempi-purjealus.jpg

Pari tuntia veneessä ryhmän kanssa, juteltiin ja laulukilpailu "Port A":n kanssa. Ohjaajat toivat aamuteen veneeseen -> pala hedelmäkakkua. Sitten rantaa kohti, ankkurin lasku ja moottoriveneen odotus. ”5 min” kesti lähes puoli tuntia… Sitten moottoriveneellä kilpikonnaa katsomaan (normaalisti ei pitäisi tavata kyseistä kilpikonnaa tällä alueella). Rannalla jalkapallon pelaaminen.

Lounas. Vapaa aika, juteltiin, osa pelasi touch (”väkivallaton rugby”). B-ryhmät lähtivät purjehtimaan. A-ryhmät rannalla, teoriaa karttamerkeistä. Rannan siivoaminen. Paljon nättejä simpukoita :)

2009-NZ-Adventure-rannalla.jpg

Melonta laivalle. Mastoon kiinnitetty keinu ”yard swing” testaus. Oli tosi hauskaa, tosin piti uida meduusojen seassa.. Keittiössä auttaminen. Illallinen.

Iltaohjelmana esterata. Huivi silmille ja ryhmän ohjaajan piti kuljettaa muut ryhmän jäsenet esteradan läpi. Veneen ali ryömiminen yms.. Kolautin pään veneen reunaan ja kompastuin portaissa. Sitten nukkumaan.


Alkuun

Marraskuu

Day 5. Aamu-uinti auringonpaisteessa. Aamupalan, "colours" ja siivouksen (asuintilat) jälkeen kannella istuskelu kunnes oli aika nostaa purjeet. Etukannella, ”Jib” ja ”Fore Staysail” nosto. Helppoa ja nopeaa. Kannella istuminen, väsytti. Purjeiden kääntö. Takakannella teoriaa purjeista, delfiinien ilmestyttyä teoria loppui lähes kaikkien juostua etukannelle :) Lounas.

Päiväkirjan kirjoittelu. Purjeiden lasku, Port Fitzroy:lle [GE] saapuminen, 35.6 merimailia. Kumiveneillä rannalle, Smokehouse Bay [GE]. Ryhmäkeskustelu johtajuudesta (joka päivä ryhmästä valitaan johtaja aamua ja iltaa varten, mie olin aamuvuorossa neljäntenä päivänä). Muutama delfiini lähellä rantaa, kuvien otto. Nuotion äärellä istuskelua. Joku mies oli grillaamassa sinisimpukoita, halukkaat saivat kokeilla. En viitsinyt, viimeksi tuli ruokamyrkytys tai allerginen reaktio. Illallinen. Puihin kiinnitetty kolme köysikeinua, niiden kokeilu.

2009-NZ-Adventure-keinumassa-saarella.jpg

Oli hauskaa, pojat vetivät tytöt hyvin korkealle joten tosi kova vauhti. Nuotion äärellä juttelu, vaahtokarkkien paisto. Yhdeksän aikoihin melonta takaisin laivalle, kumiveneiden nosto ja nukkumaan.


Day 6. Kylmä aamu, mutta uimaan siitä huolimatta. Aamupala, "colours", siivoaminen. Moottorin avulla siirryttiin 5.45 merimailin päähän, Kaiarara Bay [GE]. Repun pakkaus, melominen rannalle. Kävelemään. Jyrkkiä ylä- ja alamäkiä lähes koko matka. Välillä jyrkkiä ylämäkiä kiivetessä piti pitää kiinni juurista kaksin käsin jotta pääsi ylös. Tauko 30min/tunnin välein. Välillä piti ylittää jokia, kengät kastuivat.

2009-NZ-Adventure-kavelya-saarella.jpg

Alkuun

Liukkaat alamäet (usein mutaisia). Polviin koski, kaaduin kerran. Hyvin rankka päivä, neljän tunnin jälkeen ei huvittanut kävellä enää.. Polut melko kapeita. Vihdoin saavuttiin korkeimmalle vuorelle, nätti maisema. Kallioilla kiipeäminen. ”Tietä” pitkin kävely kohti laivaa. Viimeinen tunti polkua pitkin, seitsemän tunnin kuluttua lähdöstä saapuminen rannalle. Odotettiin että kaikki olivat perillä, sitten melominen laivalle. Melonta sujui erittäin hyvin, ohitettiin kaksi ryhmää. Kaikki olivat väsyneitä, mutta onneksi vältyttiin suuremmilta riidoilta.. :) Kumiveneiden nosto kannelle. Illallinen.

Päiväkirjan kirjoittaminen, väsytti hirveästi. Vaihtoehtoina nukkuminen tai elokuvan katsominen. Kaikki jäivät katsomaan elokuvaa. Ihan ok, tosin nukahdin juuri ennen loppua :) Sänkyyn puoli yhdentoista aikoihin.


Day 7. Herätys 5.00, vahtivuoro Simonnen kanssa. Juteltiin jotta pysyttiin hereillä, kipeät lihakset. Muitten herätys 6.40. Uimaan, aamupala, "colours". Siivoaminen –> vihannekset. Moottorin avulla liikkeelle, purjeiden nosto hieman myöhemmin. ”Main” purjeen nosto meni hyvin, tosin tarvittiin kymmenen ihmistä vetämään se ylös. Kannella istuskelua, kaksi ryhmää kiipesivät mastoon (korkein kohta, lipputangon kosketus). Aamuteen jälkeen meidän vuoro. Mie kiipesin viimeisten joukossa. Edettiin hyvin hitaasti, mutta ei haitannut. Kova tuuli mutta ei ollut kylmä. Hienot maisemat. Tikkaat kapenivat nopeasti ja ylös saavuttua vain yksi jalka mahtui portaalle. Kurotin, juuri ja juuri sain kosketettua lipputankoa :) Lounas.

Purjeen kääntäminen, kokoontuminen takakannella. Kaikki tosi väsyneitä joten sovittiin että 1h ”omaa aikaa” -> ei saa puhua ja pitää olla min. metrin etäisyydellä muista. Lähes kaikki nukkumaan. Sitten purjeen kanssa värkkäily muutama tunti, n. 20 min välein kääntö. Välillä teoriaa purjeista. Noin 10. kerran jälkeen ”housework” teko alkoi ärsyttää, kukaan muu ei ollut vapaaehtoinen.. Purjeiden lasku, Kaway Bay:lle saapuminen (40.1 merimailia). Illallinen.

"Aft Cabin":issa kokous. ”Trainee day” (laiva oli nuorten ”komennossa”) järjestetään yleensä 9. päivänä, mutta sille päivälle sattui Prinssi Edwardin vierailu joten päätettiin pitää trainee day seuraavana päivänä. Muun muassa kapteenin ja kokkien äänestys. Kapteeni, 1. ja 2. "mate" Saksasta, Till kommentoi: ”The ship is now in German hands”. Haha :D Sitten juteltiin seuraavan päivän aikataulusta, päätettiin että herätys normaaliin aikaan ja ryhmien vastuulla sama purje kuin samana päivänä. Sitten nukkumaan.

 
Day 8. Herätys 6.30 mutta uiminen vapaaehtoista. Aamupala, "colours", siivous. ”Main”-purjeen ja ”Main Staysail”-nosto. Helppoa, ne oli tehty monta kertaa aiemmin. Kannella istuskelua. Moottoriveneellä ryhmä kerrallaan katsomaan uponnutta laivaa.

2009-NZ-Adventure-hylky.jpg

Vesi oli ihana väristä, kirkas sinivihreä. Sää vaihteli hyvin nopeasti (aurinko/pilvistä/sade/kova tuuli). Lounas.

Kannella istuskelua, tunnin vapaaehtoinen ”oma aika”: juteltiin Kimin kanssa etukannella. Purjeiden kääntö. Välipala. Solmujen opettelu. Iltapäivä kannella. Purjeiden lasku Whangaparaoa Peninsulaan (??) saavuttua. Kannella istuskelua, jotkut mastokeinussa vaikka oli melko kylmä. Illallinen. Kaikki olivat hyvällä tuulella, moni lauleskeli lauluja.


Alkuun

Iltaohjelmana laivaolympialaiset. Tosi hauska tapahtuma! Ryhmästä valittiin yksi jäsen joka lajia varten. Esimerkiksi Helena osallistui alkuseremoniaan -> kuinka monta sadepukua saa laitettua päälle kolmenkymmenen sekunnin aikana. Simonne piti puheen (ei saa sanoa esim. ”ja”, ”um”, ”tänään”, ”laiva”) päivän tapahtumista. Selkeä voitto, höpötti melkein minuutin, muut selvisivät 3 - 10 sekuntia. ”I got up. It was great. I went swimming, it was not that great. I ate breakfast. It was great.” Jne. Loistava idea! :D Mie osallistuin ”ammuntaan”. Turvavaljaat päälle väärinpäin. Koukkujen kiinnitys selkään. Kolme askelta, kääntyminen, koukkujen irrotus ja ”bang bang” huuto. Vaikeaa, mutta hauskaa. Muita lajeja muun muassa. painonnosto (Weetbix-paketin nosto maasta hampailla, vain jalkapohjat saavat koskettaa lattiaa). Kaikki kannustivat joukkueitaan äänekkäästi (huutaminen, lauluja, pöytien kolisuttaminen yms). Erittäin kovaäänistä porukkaa!! Pienessä huoneessa reilu 40 nuorta :D Meidän ryhmä kokonaispisteissä kolmas.

Sitten nukkumaan. "Trainee day" oli melko tavallinen päivä. Ohjaajat eivät suostuneet vastaamaan mihinkään kysymyksiin tai auttamaan purjehtimisessa. Mutta kaikki tiesivät mitä tehdä joten selvittiin ilman apua. Kapteeni ja navigaattorit saivat tosin keskustella henkilökunnan kanssa tarvittaessa.

2009-NZ-Adventure-mastosta-kuva-kannelle.jpg

Day 9. Aamu-uinti. Aamupala, meidän ryhmä ”specials”. "Colours". Siivoaminen, viimeinen päivä joten suursiivous. "Aft Cabin" ja keittiön puhdistus kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Purjeiden nosto, meidän ryhmän vastuulla ”Mizzen”. Eka kerta, mutta pienempi versio ”Main”-purjeesta joten oli melko helppoa. Kannella odottelua, tihkusadetta. Lounas.

Aucklandin satamaan. Pikasiivous. Prinssi Edward ja muutama muu tärkeä vieras 45 min vierailulle. Nimi ei kuulostanut tutulta mutta kasvot olen nähnyt lehtien sivuilla useasti. Purjehdittiin sillalle ja takaisin. Prinssi käveli ympäri laivaa, jutteli meidän kanssa. Hauska brittiaksentti. Ohjasi laivaa, takaisin satamaan. Paljon valokuvia, muutama valokuvaaja odotti laiturilla. Ryhmäkuva, ”hip hip hurraa” huuto. Prinssin poistuttua purjeiden lasku ja suojusten laittaminen. Roskapussien nosto kannelle. "Aft Cabin"-kokoontumien. Saatiin jäätelöt hyvän käytöksen ansiosta, haha. Moottorin avulla pois satamasta. Piti kirjoittaa kirje itselleen (lähettävät sen kuuden viikon kuluttua). Tavaroitten pakkaus. Keittiössä auttamista. Illallinen.

Osoitteiden vaihto yms. Ryhmäkeskustelu, kunniakirjojen saanti. Kokoontuminen "Aft Cabin":issa. Puheita, aikaisemmin luodun tavoite –taulun luku. Oltiin tehty kaikki listan asioista, paitsi haiden näkeminen. Oh well. :) Lakikirjan kommenttien luku oli hauskaa, mielenkiintoisia kommentteja aamuöinä ”My feet are so so so soooore! There is no way im gonna be working tomorrow” yms.. Videon katsomista, juttelua. Ulkona ilotulitus mutta satoi vettä, joten istuttiin "Aft Cabin":issa. Viimeisen illan kunniaksi valot pois ”vasta” 23.00.


Alkuun

Day 10. Aamulla herätys 5.00. Makuupussin ja tyynyn pakkaus, aamupala aikaisin lähteville. Pikasiivous. Moottorin avulla takaisin Aucklandiin. Aurinko nousi, upea keli.

2009-NZ-Adventure-Aucklandin-edustalla.jpg

Takakannella juttelu, hyvästien sanominen. Satamaan saapuminen, muut jäivät laivaan mutta miun piti kiiruhtaa bussipysäkille. Olin eka lähtijä joten laiturille kiivetessä muut lauloivat ”Goodbye” :) Sitten bussipysäkille, lähtö 7.30. Tylsä matka, saapuminen Bell Blockiin hieman ennen kahta. Lauran luo illalla, elokuvan katsominen. Koripallon yms pelaaminen Rhean luona. Johnin luona ilta.

Lauantaina kirjastossa muutama tunti. Kaverit puistossa ilotulitusta katsomassa mutta kyydin puutteen takia jäin kotiin. Ilta Waynen luona. Sunnuntaina muutama tunti aurinkoa ottamassa Lauran kanssa Bell Blockin hiekkadyynillä. Ilta kotona, grillaus. Pari tuntia kaupungilla. Kotiin soitto, puhelinkortin kanssa taistelua. Iskä soitti, oli kiva jutella. Sitten host-veljien Craig (pohjoisesta) ja Kevin kanssa juttelua.


Maanantaina takaisin kouluun. Tylsä päivä, kaksi ekaa tuntia kirjan ja lehtien lukemista muitten opiskellessa kokeisiin. Edellisviikolla oli järjestetty kansainvälisten oppilaiden läksiäisjuhla joten sain lahjani välitunnilla. Kolmas tunti ”prizegiving” palkintojen jakoharjoituksessa, saan kuulemma jonkun palkinnon torstain juhlassa. Seuraava tunti lauluja kerratessa. Lounastunnilla juteltiin Lauran kanssa. Edellispäivän auringonoton tulokset näkyivät selvästi. Mie käytin aurinkorasvaa ja olen edelleen vaalea, Laura palanut.. Viimeinen tunti meni kirjaa lukien. Illalla kävelyä ja matkakertomuksen kirjoittamista.

Torstaina kukaan kavereista ei tullut kouluun –”yllätys”. Haha. Mini Prize Giving eli pelkät oppilaat paikalla, ei oikeita palkintoja. Sain Diligence Awardin eli yleisen hyvän taso kaikissa oppiaineissa. Lounastauko. Prize giving virallinen tapahtuma oikeine palkintoineen. Sain Fit & Rec-palkinnon eli 50 dollaria kirjakauppaan. Sitten oli vuorossa Art-taulun haku ja kotikyydin odotusta.

Perjantaina oli ensimmäinen vapaapäivä kotona, kirjaa lukien. Päivällä haastateltiin, paikallisen pienen lehden artikkeli ilmestyy helmikuussa 2010. Oli tarkoitus mennä kävelylle Lauran kanssa mutta ei saatu aikaiseksi. :)

Lauantai kavereitten kanssa keskustassa ja illalla elokuvan katsomista. Sunnuntaina aamulenkille. AFS-tapaaminen klo 11 aikoihin keilailukerholla (bowls, nurmikeilaus). Ihmisiä ilmestyi paikalle 11.30. Paljon ruokaa, reilu 30 henkeä. Puheita, miun piti kertoa SONZ  -kokemuksesta (Spirit Of New Zealand). Pah.. kai se meni ihan hyvin. Sateen takia ei voitu keilata ulkona, matto levitettiin sitä varten sisälle. 

Keskiviikkona katsottiin elokuvia ja illalla kaveriporukan kanssa käytiin syömässä ravintolassa. Noh, menusta ei ymmärretty mitään. Halvin annos 29 dollaria. Ei mitn tietoa mitä tilasin. Aika erikoisen näköinen annos, gnocchi yms ja hirveä kasa erilaisia sieniä.. Oli huono olo pari seuraavaa tuntia :D Sitten Woolworthista jäätelöä.

Torstaina Graemen kyydillä YMCA:lle 9.30. Auttaminen Kindy Gym:ssa eli lasten jumppakerhossa. Hallissa olivat jumppatarvikkeet ympäriinsä. Tanssileikkejä yms. 45 min kuluttua lapset lähtivät. Tavaroitten siivousta ja 10.45 aloitus Childcare-keskuksessa. Esittelivät alueen. Lasten kanssa juttelua ja tarinoitten kuuntelua. Lounasaika, vahtimassa purkkien avaamista yms. Leikkimistä ja pallon heittelyä. Kahdelta rannalle kavereitten kanssa. Illalla oli vielä uutisartikkelin muokkausta.

Perjantaina päivä YMCA:lla, Childcare Centre.

Seuraava viikko kului kavereitten kanssa kaupungilla yms.

Alkuun

Joulukuu

Perjantaina lähtö AFS leirille, aamulla Graemen kyydillä Stuartin talolle. Noin kuuden tunnin ajomatka ja 12 Taranakin oppilasta minibussissa. Leirin aikana juteltiin menneestä vuodesta ja kotiinpaluusta. Muutama aktiviteetti, esim. hiekkalinnojen rakennus (min. 2 x 2m² ja kannatti olla Uuteen Seelantiin liittyvä aihe lisäpisteiden takia), tornin kokoaminen pilleistä ja vaahtokarkeista sekä aikaisemmalta leiriltä tuttu vaatteiden tekeminen annetuista tarvikkeista (sanomalehdet). Ihan ok leiri. Sunnuntaina ajettiin takaisin.

Maanantai Johnin kanssa. Äiti ja Iskä saapuivat New Plymouthiin joten palasin kotiin neljän aikoihin. Tosi outoa mutta oli kiva nähdä vanhemmat siellä. Illallisen jälkeen lähdettiin puistoon, kohteena Carols by Candlelight (joka oli edellisiltana peruttu huonon sään vuoksi). Käveltiin ympäriinsä, kahvilassa istuskelua. John tuli töitten jälkeen, hänen kanssa ilta.

Tiistaina puutarhalle, Pukeiti. Sateen jälkeen oli kiva kävellä paljain jaloin nurmella. Ei ollut enää hirveästi kukkia, oltiin noin kuukauden myöhässä. Noh, ei voi mitään. Nähtiin iso puu ja olisin ryöminyt läpi jos ei olisi ollut niin hirveästi hämähäkinverkkoja. :D Sitten koululle, käveltiin ympäriinsä Mrs Juliania odotellessa. Koulupuvun myynti. Kirjojen anto Mrs Julianille ja kirjastoon. Juttelu rehtorin kanssa. Sitten Graeme vei meidät keskustaan. Lounasta ja keskustassa kävelyä, joululahjojen ostoa. Pikainen vierailu museossa, bussilla kotiin. John tuli hakemaan, heidän talolla kahvit. Vanhemmat tulivat ihan hyvin toimeen ja englantikin onnistui. Illalla vietiin host-vanhemmat syömään ravintolaan.

Keskiviikkona ajeltiin ympäri New Plymouthia, maisemien katselua. Iltapäivällä lähdettiin ajamaan kohti Waitomo Caves. Noin 30 min ennen sitä Te Aki:ssa yöpyminen. Illalla kiinalaista ruoaksi, Contact-elokuvan katsominen. Pieni sänky, nukuin elokuvan ajan mutta sen jälkeen pyörin ja en saanut millään unta. Isän kuorsaaminen ei auttanut asiaa.. Siirryin nukkumaan alas äitin ja ulkoseinän väliin.

Torstaina aamupalan jne jälkeen Waitomolle. Olisin tahtonut mennä Black Water Rafting (joessa kumirenkaan sisällä luolien läpi laskien) mutta iskä ei tahtonut odottaa niin kauan kuin liikkeen avautumiseen olisi mennyt. Joten mentiin kiiltomatoluolaan, joka oli jo tuttu paikka. Sen jälkeen ajettiin Rotoruaan. Keskustaan parkkeeraus ja kahvilaan kaakaolle. Käveltiin ympäriinsä. Info-keskuksesta tekemistä tutkimaan. Ajanpuutteen takia Wai o Tapu Thermal Wonderland -vierailu seuraavana päivänä. Mentiin keltaisella ”ankka-autolla” ajelulle. Vahingossa 2.5h reissu.. Oli aika tylsää, ajeltiin ympäriinsä ja seilailtiin järvissä. Kuuma päivä! Illallisen jälkeen äitin kanssa kävelylle. Käveltiin kaupungin toiselle puolelle jotta saatiin ostettua sämpylöitä kun mie en tahtonut ostaa paahtoleipää leirintäalueen vieressä olevasta kaupasta :D Olisi kannattanut ottaa hyvä kartta mukaan, takaisin kiertoreittiä pitkin.. Hyvä iltalenkki :D Sitten mineraalialtaaseen vähäksi aikaa.

Perjantaina Wai O Tapu Thermal Wonderlandiin. Lippujen osto ja tuliaiskaupassa kiertely. Geysiriä katsomaan hieman kymmenen jälkeen. Sitten puistoon. Hieno paikka, kauniit värit. Paljon valokuvia. Iskä ei tahtonut kiertää isoa lenkkiä joten meni takaisin kahvilaan. Äitin kanssa kierrettiin kaikki kolme kävelylenkkiä. Sitten ajamaan kohti Coromandel Town. Matkan varrella väsytti, nukuin jonkin aikaa. Hienot maisemat [L], tosi mutkaiset tiet. Coromandel Town oli tosi pieni.. Äiti alkoi laittaa ruokaa, mie ja iskä käveltiin kauppaan. Trampoliinilla hyppelyä ja illallinen. Uimaan uima-altaalle. Äitin kanssa kävelylle, keskustaan ja takaisin.

Lisää rantamaisemia.

2009-NZ-Etelasaaren-rantaa.jpg

Alkuun

Lauantaina ajo Aucklandiin. Lähtiessä havaittiin ihana tuoksu, oli pakko pysähtyä ostamaan savustettua kalaa. Iskä taas innostui ja tahtoi kokeilla kaikkea mahdollista mitä sieltä löytyi.. :D Maistiaiset ja matka jatkuu. Lounas Aucklandissa. Lentokentällä tavaroitten punnitus. Äitin laukku vain noin 16kg, ei uskottu joten testattiin viidellä eri vaa’alla. :D Hyö lähtivät ajamaan hieman pohjoiseen, mie lensin takaisin New Plymouthiin.

Sunnuntaina oli AFS-joululounas Spotswoodissa. Olimme hieman myöhässä koska Graeme oli ollut joulupukkina koulun tapahtumassa. Paljon ruokaa. Lounaan jälkeen kokous, mie sain ”todistuksen” ja pidin lyhyen kiitospuheen.

Isäntäperhe oli Aucklandissa muutaman päivän joten mie olin keskiviikkoon asti kavereitten kanssa/ kotona. Tiistaina illallinen Lauran luona, keskiviikkona joululahjaostoksille.

Torstaina mentiin Ngamotu-rannalle, uimaan ja aurinkoa ottamaan. Keskustassa meni tunti, sitten bussilla kotiin. Ilta tietokoneella ja oli nätti auringonlasku joten juoksin rannalle ottamaan muutaman kuvan.

Seuraavat päivät kavereitten kanssa keskustassa, rannalla yms.

Torstaina oli jouluaatto ja Graemen syntymäpäivä. Hänellä oli kiire mennä kaupungille joten mie olin aamupäivän kotona. Hyvä keli olla ulkona aurinkoa ottamassa, lehtien ja kirjan lukemista kiikussa. Bonnie (perheen uusin koira) pureskeli miun varvassandaalin palasiksi joten Graemen kanssa mentiin ostamaan uudet sandaalit. Iltapäivällä autoin ripustamaan ulkovalot, bbq ja muutama vieras tuli käymään illalla.

Joulupäivä. Katien ja Michaelin luo kahdentoista aikoihin, host-vanhemmat veivät tavaroita sinne hieman aikaisemmin. Ulkona istuskelua. Lounaaksi bbq. Älyttömästi kaikenlaista ruokaa, kanaa, pihvejä, kinkkua, paistia, makkaroita, jauhelihapihvejä. vihanneksia, salaattia, leipää. Lahjojen jako kahden aikoihin. Jälkiruoan jälkeen kotiin. Tylsä ilta, menin itsekseni rannalle kävelylle. Laura kutsui heille yhdeksän aikaan. Pelattiin Unoa isolla porukalla. Elokuvan katsomista, siellä yötä.

Lauantaina lounas Johnin talolla. Sukulaisia ja kavereita käymässä. Oli kiva päivä.

Seuraava viikko kului matkatoimistoissa kierrellessä, etsittiin halpaa lentoa Suomeen. Lippujen osto uuden vuoden aattona, matkavakuutuksen tilaaminen yms. Ilta kotona, pakkailua yms. John haki töitten jälkeen.

Perjantai 1.1.2010 kului Johnin ja hänen kavereitten kanssa.

Alkuun

Valmistautuminen kotiinpaluuseen

Lauantaina 2.1.2010 olin kotona pakkaamassa tavaroita, siivoamassa huoneen yms. Illalla oli läksiäiset, bbq. Paljon vieraita ja kavereita sekä AFS-ihmisiä. Pelattiin korttia, juteltiin, otettiin kuvia. Kiva ilta. Darryliltä paua-simpukka lahjaksi, piti syödä simpukka ja sain pitää kauniin kuoren. Ihan ok makuinen, vaikka olikin hieman raaka. Vieraitten lähdettyä kaupasta ostamaan energiajuomaa, sitten ilta kavereitten kanssa.

Alkuun

Paluu Suomeen

Aamulla 3.1.2010 oli vielä tavaroitten pakkausta, suuri osa niistä tavaroista meni jätesäkkiin kun olin unohtanut tyhjentää pari laatikkoa.

Lentokentälle piti mennä aamuseitsemäksi. Host-perhe, Johnin vanhemmat ja muutama kaveri tulivat kentälle.

Ensimmäinen lento suuntasi Aucklandiin, jossa muitten suomalaisten tapaaminen. Sitten lento Sydneyyn, nukuin osan lennosta. Näin oopperatalon ja sillan ohi lennettäessä. Sitten pitkä lento Lontooseen, pysähdys Singaporessa (oli todella ahdas BAE:n lentokone). Lontoossa viiden tunnin odotus. Vimeinen lento Suomeen meni ihan hyvin, juteltiin suurin osa ajasta. Viimeinen lento oli laskeutuessaan myöhässä noin 30 minuuttia ja matkalaukkua sai odottaa vielä 45 minuuttia.

Cavalierin suuri matkalaukku oli kärsinyt kotimatkalla sen verran, että sen yläreunan vetokahva ei enää tullut ulos, kyljessä oli sormen mentävä reikä ja muutamasta kohdasta kankaan pinta oli hiertynyt puhki. Roskiin.

Äiti tuli hakemaan kentältä ja sitten ajettiin kotiin kuumaan saunaan. Illalla lähti vielä sähköpostia kavereille Uuteen-Seelantiin.

Alkuun

Loppusanat

Vuosi oli todella hieno kokemus, paljon parempi kuin osasin etukäteen olettaa. Aika meni aivan liian nopeasti! Sain hyviä ystäviä ja pääsin kokeilemaan useita uusia asioita. Kielitaito parani ja itsenäistyin. Uusi-Seelanti on upea maa ja ihmiset olivat mukavia. Vaikeuksista huolimatta vuosi oli upea kokemus, kannatti ehdottomasti lähteä vaihto-oppilaaksi!

4.2.2010, Laura

Alkuun     Matkat-sivu    2009 NZ-sivu    Vanhempien käynti NZ:ssa