madewithNvu80x15clear.png                                                                                                                                              
                                                                                                                                      
   Matkat-sivu    Viimeisimmät muutokset: 20.4.2008.

Malta 2007

Lauran kielikurssi 3. - 30.7.2007 (englannin opiskelua EF:n kielikurssilla)

http://www.ef.com/master/lt/?ctr=FI
http://www.kielimatkat.fi/master/lt/destinations/mt/main.asp?code=msj

[GE] = Google Earth -paikkatieto (.kmz).

3.7.
Maltalainen linja-auto
Tiistai, ensimmäinen päivä, kului suurelta osin matkustamiseen. Vaihdoimme Helsinki-Vantaalta lähtenyttä konetta Frankfurtissa ja Maltan lentokentälle [GE] saavuimme iltapäivällä.

Isäntäperheen isä, John, haki minut tapaamispaikalta. Talo [GE] asuntoalueella (Pieta) vaikutti viihtyisältä, huoneeni oli kolmannessa kerroksessa. Juttelimme hetken, jonka jälkeen lähdimme hakemaan ranskalaista tyttöä, Laurenea. Oli kuuma (hieman alle +30ºC) ja aurinkoinen sää, eikä lämpötila ollut kovin alhaisempi varjossakaan.

Laurene majoittautui kanssani samaan huoneeseen ja Sandra, isäntäperheen äiti, kertoi, että huoneeseen olisi tulossa kaksi muutakin kielikurssilaista. Ruoaksi söimme lasagnea, jonka jälkeen lähdimme ryhmätapaamiseen St.Juliansiin. Odottelin pari tuntia keskustassa suomalaisen ryhmämme tapaamista. Kahdeksalta tapasimme Bay Streetin kauppakeskuksen edessä [GE], josta lähdimme rannalle. Rannalla meille kerrottiin yleisesti säännöistä, sitten oli kaupunkikävely. Yhdeltätoista menimme takaisin tapaamispaikalle, josta isäntäperheet hakivat oppilaansa.

Odotin tunnin, jonka jälkeen isäntäperheeni tuli anteeksi pyydellen paikalle. Laurene oli lähtenyt ystävänsä kanssa bussilla pääkaupunkiin, Vallettaan, eikä ollut löytänyt takaisin. John ja Sandra olivat joutuneet hakemaan hänet sieltä, jonka vuoksi he olivat myöhässä. Sitten kotiin ja nukkumaan.

4.7.

Nukuin yön huonosti. Sisällä oli yli 30ºC lämmintä ja tuuletin vinkui omituisesti. Kahdeksalta oli aamupala (joka aamu muroja, muutamana kertana myös leipää), jonka jälkeen lähdin Laurenen kanssa Beach Clubille [GE] St.Juliansiin. Siellä tapasin muutaman ryhmäläiseni ja uimme hetken. Vesi oli tosi kirkasta ja lämmintä. Sitten kotiin, jossa tapasin kaksi espanjalaista tyttöä, Marian ja Ruthin, jotka majoittuivat samaan huoneeseen.

Sitten kouluun [GE]. Koulussa kiertelimme ympäri rakennusta löytääksemme opettajan. Meidät jaettiin kahteen ryhmään ja teimme kokeemme. Helppo! Sen jälkeen liiderit kertoivat kielikurssimme ohjelmasta ja lähdimme ulos. Rehtori jakoi meidät alustaviin ryhmiin, minä pääsin 5. ryhmään (vaikein taso). Ensimmäisellä oppitunnilla juttelimme ja pelasimme erilaisia pelejä. Sitten kotiin ja ilta menikin isäntäperheessä, koska keilailu oli peruttu.

5.7.
Torstaina oli tapaaminen Beach Clubilla, jonka jälkeen kouluun. Ensimmäisellä tunnilla pelailimme, jonka jälkeen ryhmät jaettiin uudelleen. Minun ryhmässäni kuului kaksi suomalaista, kolme norjalaista ja 12 espanjalaista, myöhemmin ryhmäämme tuli myös yksi venäläinen. Saimme kirjat ja teimme muutaman tehtävän pareissa.

Koulun jälkeen oli päivällinen kotona, pizzaa. Illalla oli Mr. & Ms. EF-kilpailu. Tapasin Anniinan AXIS-diskon edessä. Menimme sisään ja katsoimme hetken kilpailuja. Disko oli sisältä ihan hieno, mutta musiikki pauhasi ja tupakansavu oli kamala. Sitten ulos ja bussipysäkille. Kotimatkalla edessä oleva bussi hajosi, joten jouduimme odottamaan paikoillamme. Loppumatkan kuski kaahasi kovaa ja kotiin pääsin puoli kahdentoista aikoihin.

Alkuun

6.7.
Perjantaina menin Marian kanssa Vallettaan. Kaupunki oli pieni, mutta sokkeloinen. Kadut olivat kapeita ja kaupungin laidalla jyrkkiä. Eksyimme jollekin rantakadulle ja kyselimme ihmisiltä tietä. Kaikki olivat ystävällisiä ja löysimme nopeasti takasin. 

Sitten kouluun. Tunnit olivat tylsiä, teimme muutaman tehtävän kirjoistamme (koulu ei ollut ihan sellaista, kuin etukäteen ajattelin). Koulun jälkeen kävelin Anniinan, Eveliinan ja Jessican kanssa Anniinan talolle. Rantakatu oli kaunis ja oli mukava kävellä. Loppupäivän vietimme St.Juliansissa.

7.7.

Paradise Bay
Seuraavana päivänä ryhmätapaaminen oli bussien päätepysäkillä (bus terminus). Sieltä meille oli järjestetty kuljetus Paradise Bayhin, uimarannalle [GE]. Paikka oli kaunis, vesi oli kirkkaan sinistä ja kauempana rannasta oli verkko estämässä meduusojen pääsyä rannalle. Oli hauskaa. Sitten nettikahvilan kautta kotiin. Ruokana oli tagliatelloja (pinaatilla täytettyä makaronia carbonara -kastikkeella). Illalla lueskelin kotona.


8.7.

Sunnuntaina lähdin Anniinan ja Eveliinan kanssa keskustaan. Beach Club oli ylikansoitettu, joten menimme läheiselle rannalle. Sitten lähdimme kävelemään rantakatua pitkin kotiin. Sää oli hyvä, rantakatu kaunis ja meillä oli tosi hauskaa räpsiessämme valokuvia ja jutellessamme. Ostimme matkan varrelta crepekset. Sitten alkoi väsyttää, joten menimme bussilla kotiin. Ruokana kanaa ja perunoita, ihan hyvää. Ruoan jälkeen illaksi takaisin St.Juliansiin.

9.7.

Maanantaina koulu oli peruttu opettajien koulutuksen takia. Vietin päivän Anniinan ja Eveliinan kanssa Valletassa tuliaisia ostellen. Illalla ruokana juustolla täytettyä pastaa, sitten St.Juliansiin tapaamiseen. Kävin katsomassa karaokea, sitten nettikahvilan kautta kotiin.
                                                                                                                                                                  
Alkuun

10.7.

Puutarha Valletassa
Aamulla kouluun. Luokkahuoneita piti vaihtaa jostain syystä, joten ensimmäinen tunti menikin toista luokkaa etsiessä. Seuraavalla tunnilla teimme ristikon ja muutaman tehtävän kirjasta. Sitten ruokatauko, jonka aikana liiderit kertoivat viikon aktiviteeteistä.

Viimeisen tunnin jälkeen lähdimme Vallettaan, jossa meillä olisi pitänyt olla Malta Experience. Jostain syystä liiderit eivät olleet saaneet tietoa siitä, että se oli siirretty jonnekin muualle. Kiertelimme siis ympäri Vallettaa etsien toista paikkaa. Tietenkin se oli kiinni, joten kaikki saivat tehdä loppuillan mitä tahtoivat. Jäin Anniinan ja Eveliinan kanssa Vallettaan muutamaksi tunniksi. Kävimme katsomassa muun muassa puutarhaa Valletan laidalla.

Illalla vielä lenkille. Pieta, asuinalueeni, oli hieno illalla. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja kadut oli valaistu kauniisti.  

11.7.

Keskiviikon tunnit olivat tylsiä, monet olivat myöhässä ja aikaa kului luokkahuonetta etsiessä, joten ehdimme tehdä vain muutaman tehtävän.

Koulun jälkeen menimme bussilla St.Juliansiin, josta olisi pitänyt olla lähtö Blue Grottolle [GE] kello kaksi. Liideriltä tuli kuitenkin viesti, että se oli peruttu kovan tuulen takia. Meillä oli kuusi tuntia aikaa keskustassa, joten kävin syömässä Anniinan ja Eveliinan kanssa. Juttelimme ja kiertelimme keskustaa yrittäen löytää halpaa jäätelöä. Lopulta kävimme EF-kafessa, jonka jälkeen menimme elokuvateatteriin katsomaan, olisiko siellä mitään mielenkiintoista elokuvaa menossa. Päätimme käydä katsomassa elokuvan Next joskus myöhemmin. Sitten keilaamaan. Pelasimme nopeasti, jotta ehtisimme pelata kaksi peliä. Ensimmäisen erän jälkeen meille kuitenkin ilmoitettiin, että meidän pitäisi maksaa lisää. Jono oli kuitenkin kauhean pitkä, joten päätimme lähteä pois. Kävelimme satamassa, jossa oli kaunista. Otimme paljon valokuvia, sitten kotiin ja nukkumaan.

12.7.

Torstaina katsoimme tunneilla elokuvaa The Beach, minusta se oli huono. Illan olin kotona toisten kurssilaisten kanssa. Pelasimme korttia ja juttelimme ruokaa odotellessa. Isäntäperhe oli valmistanut barbecuen illaksi. Istuimme parvekkeella ja oli oikein mukavaa.

Alkuun

13.7.

Blue Grotto
Perjantaina koulussa teimme tehtävän liittyen elokuvaan, sitten keskustelimme lopputunnit omista maistamme. Koulun jälkeen lähdimme katsomaan Blue Grottoa, maisemat olivat kauniita. Veneajelun jälkeen sai uida meduusojen seassa, jos uskalsi (pisto kuulemma sattui). Joku mies seivästi meduusoja ja keräsi niitä pois, jos ne pääsivät liian lähelle.

Sitten menimme takaisin St.Juliansiin, josta kotiin. Illalla huoneeni tytöt lähtivät katsomaan uusimman Harry Potter-elokuvan, minä jäin lukemaan (matkalle kannattaa varata luettavaa/ ristikoita, jos joka ilta ei jaksa olla ulkona kavereiden kanssa..).

 
14.7.

Seuraavana päivänä kävelin Anniinan ja Eveliinan kanssa Sliemaan, jossa tapasimme muut suomalaisesta ryhmästä. Kävimme kaupoilla ja menimme syömään pieneen ravintolaan rantakadulle. Annokset olivat suuria ja ruoka oli hyvää. Sitten kävellen takaisin ja ilta kotona

15.7.

RabatAzure Window
Sunnuntaina bussilla St.Juliansiin tapaamiseen. Bussit tulivat tunnin myöhässä. Ne veivät meidät Gozon lautalle, jossa oli hirveä jono. Odotimme pari tuntia auringossa, ennekuin pääsimme lautalle.

Saavuimme Gozolle vasta iltapäivällä, joten emme ehtineet käydä kaikissa suunnitelluissa paikoissa. Kävimme syömässä mäkkärissä, sitten nopeasti Rabatissa (Gozon pääkaupunki) [GE] katsomassa jotakin linnoitusta. Sen jälkeen menimme bussilla Azure Windowia [GE] katsomaan. Kävelimme vanhalla merenpohjalla, kiipesimme korkean kalliosillan päälle ja uimme kirkkaassa vedessä (pohja oli täynnä merisiilejä, joten meidän piti pitää kenkiä jalassa).

Alueella oli syvänne, jossa oli sukeltajia, vesi oli lämmintä ja olisimme tahtoneet olla siellä pitempään. Piti kuitenkin kiiruhtaa bussiin, koska olimme sopineet lähtevämme sieltä kolmelta. Bussilla menimme takaisin satamaan, jossa odotimme lautan lähtöä noin tunnin. Sitten bussilla kotiin.

Illalla kävin vielä Marian kanssa kävelemässä Msidassa (Pietan vieressä oleva alue). 

16.7.

Maanantaina koulussa pelailimme ja teimme muutaman tehtävän. Illalla St.Juliansiin. Kävin kaupassa ja vietin illan Anniinan ja Eveliinan kanssa satamassa. Olisimme menneet piknikille rannalle, mutta vartija käski meidän poistua. Meillä oli kuitenkin tosi hauskaa, varsinkin kun jostain alkoi lentää kuivia leipiä päällemme. Käännyimme katsomaan ja huomasimme pienten lasten heittelevän löytämiään leipiä meitä kohti. Nauroimme ja juoksimme karkuun. Sitten lähetin postikortit Suomeen ja bussilla kotiin.Msidan lähistö

17.7.

Tiistaina Mdinaan, vanhaan pääkaupunkiin. Kävimme kidutusmuseossa ja tutustuimme pikkuruiseen kaupunkiin. Sitten kouluun. Illalla kävelin Anniinan ja Eveliinan kanssa Msidasta St.Juliansiin. Maria ja Ruht olivat aluksi kanssamme, sitten he väsähtivät ja ottivat bussin takaisin. Meillä oli hauskaa kävellessä ja kävimme varaamassa pöydän satamasta perjantaiksi, sitten bussilla takaisin. 


Alkuun

18.7.

Kalastusvene
Keskiviikkona kävelin Vallettaan. Olin ymmärtänyt tapaamisajan väärin, joten olin siellä tunnin liian aikaisin. Muiden saavuttua kävimme katsomassa Malta Experiencen (kävelimme lavasteiden ohi kuulokkeet päässä ja meille kerrottiin tarinaa Maltan historiasta). Sitten kouluun. Koulun jälkeen Sliemaan, jossa tapasimme ryhmämme lähteäksemme Comino by night-risteilylle. Matka oli tylsä. EF:n tarjoama ruoka oli pahaa, onneksi minulla oli suolatikkuja ja suklaata mukana. Cominolle saapuessamme oli aivan pimeää. Oppilaita oli kahdella laivalla yhteensä kuulemma noin 1000. Blue Lagoonissa [GE] sai uida. Vesi oli lämmintä ja kävin uimassa. Sitten takaisin laivalle, kuitenkaan kaikki eivät tulleet vaikka heitä kuulutettiin. Viimein pääsimme lähtemään takaisin.  

Paluumatkalla oli tylsää ja oli kylmä. EF.n paljon mainostetut bileet olivat huonot ja suurin osa ihmisistä istui juttelemassa. Sliemaan saavuttua global villageihin menevät pääsivät ensin bussilla. Jouduin odottamaan EF:n bussia tunnin (kävellen olisi ollut nopeampi..), lopulta pääsin kotiin yhdeltä. 

19.7.

Torstaina koulussa juttelimme suurimman osan ajasta ja otimme kuvia, sillä osa ryhmästämme oli lähdössä kotiin. Kotona oli ruokana salaattia, ja illalla päätimme mennä katsomaan jonkun elokuvan. Tapasin Anniinan, hänen hostveljensä ja Eveliinan elokuvateatterilla. Kävimme katsomassa Ocean’s 13. Elokuva oli ihan hyvä, harmi, että ei ollut mahdollista saada englanniksi tekstitystä. Elokuvan jälkeen kotiin.

20.7.

Perjantain koulupäivä oli samanlainen kuin muutkin, juttelimme, teimme pari tehtävää kirjasta ym. Illalla kävin syömässä satamassa Anniinan ja Eveliinan kanssa. Ruoka oli hyvää ja oli mukava ilta. Otimme paljon kuvia ja kävelimme kaupungilla. Sitten kotiin.

21.7.

Blue Lagoon
Lauantaiaamuna tapaaminen Sliemassa. Lähdimme pienellä veneellä Cominolle. Muut lähtivät suuremmilla veneillä ja olivat Cominolla kai tunnin meitä ennen. Vene keikkui paljon ja alhaalla oli kylmä. Katolla oli kuuma auringonpaisteessa ja monet ottivat siellä aurinkoa. Cominolla meillä oli pari tuntia aikaa ottaa aurinkoa ja uida. Oli liian kuuma, eikä varjossa ollut yhtään tilaa. Oli kiva päivä, mutta lämpötila oli n. +40ºC, joten rannalla olo oli tuskaa. Vesi oli onneksi viileää, mutta ei se kauaa auttanut. Sitten veneellä takaisin Sliemaan.

Illalla menin Sandran ja Johnin kanssa Msidassa pidettävään fiestaan. Siellä oli upea ilotulitus, alue oli kauniisti koristeltu ja ihmisiä oli hirveästi. Sandra esitteli minut ystävilleen ja juttelin hetken heidän sukulaistensa kanssa. Kotiin lähdimme kahdelta.Alkuun


22.7.
Kirkko
Sunnuntaina oli tarkoitus mennä Golden Baylle, mutta matka peruttiin. Päivän kiertelin St.Juliansissa, illalla kävin fiestassa uudelleen itsekseni. Ostin kioskista ruokaa ja katselin ohikulkijoita, sitten kotiin. 

23.7.

Yöllä oli kuuma. Huoneemme oli pieni ja ovi oli kiinni öisin, joten lämpötila nousi yli +32ºC. Ilmastointilaite oli rikki, joten meillä oli vain pieni tuuletin neljälle hengelle. Aamupalan jälkeen kouluun.

Koulussa ei ollut ilmastointia ja lämpötila kohosi opettajan mukaan yli +40º. Juttelimme ja teimme ristikon, sillä ketään ei huvittanut tehdä kirjan tehtäviä. Koulun jälkeen kävelin Msidaan, sieltä bussilla St.Juliansiin Anniinan ja Eveliinan kanssa. Kävimme nettikahvilassa, sitten Anniinan kanssa rannalle. Illan olin kotona ja Ruth yritti opettaa minut laulamaan espanjalaista lastenlaulua. Kokonaisuudessaan oli kiva päivä, onneksi Suomessa ei ole näin kuuma.

24.7.

Golden Bay
Tiistaina juttelimme kouluissa omien maittemme tavoista. Espanjalaisista oli ihmeellistä, että Skandinaviassa tytötkin harrastavat jalkapalloa ym.

Koulun jälkeen Sliemaan matkamuistoja ostamaan ja syömään. Sitten St.Juliansiin tapaamiseen. Lähdimme Golden Baylle illaksi suomalaisen ryhmän kanssa. Rannalla oli beach party, kilpailuja ja ruokailu. Olimme Anniinan ja Eveliinan kanssa hieman sivummalla, nauroimme ja juttelimme. Oli oikein mukava ilta. Kotiin lähdettiin kahdeltatoista. 

25.7.

Seuraavana päivänä koulussa tehtiin pari tehtävää kirjoista, sitten ryhmäkuva Beach Clubilla. Oltiin rannalla vähän aikaa, sitten kotiin. Illalla kävin Florianassa kuuntelemassa, kun bändit harjoittelivat.

Alkuun

26.7.
Maroon5
Torstaina koulun jälkeen vein laukun kotiin ja lähdin Anniinan kanssa Florianaan (Valletan vieressä oleva alue). Siellä oli MTV:n ilmaiskonsertti ja tahdoimme hyvät paikat (taisimme olla 6 tuntia etuajassa). Oli kauhean kuuma. Emme tajunneet ottaa mukaan sateenvarjoa, joka olisi toiminut varjona. Siitä huolimatta oli ihan kiva odotella konsertin alkua. Yhtäkkiä turva-aidat vietiin pois ja kaikki ryntäsivät lavan eteen. Me emme tienneet, että niin kävisi, joten pääsimme sinne vähän myöhemmin. Silti saimme hyvät paikat, olimme noin 5 metriä lavan edessä olevasta turva-aidasta. Eveliina tuli vähän myöhemmin ja toi meille vettä. Istuimme maassa, kunnes konsertin alkuun oli noin tunti. Ihmiset tyrkkivät koko ajan toisiaan ja maassa oli mahdotonta istua, sillä muut kaatuivat päälle. 

Konsertti alkoi noin seitsemältä. Ihmiset kiljuivat ja kaikki yrittivät rynnätä eteenpäin. Sääliksi käy eturivissä olevia, jotka litistyivät turva-aitaa vasten (konsertin aikana muutama nostettiin pois). Alku oli tylsä, sillä dj soitti jotain musiikkia. Noin puoli kahdeksan Winter Moods aloitti, sitten joku maltalainen nainen.

Yhdeksän aikoihin Enrique Iglesias aloitti ja katsomo lauloi kaikki laulut hänen kanssaan. Sitten lavalta heitettiin vesipulloja katsomoon, sillä ihmiset olivat varanneet ihan liian vähän vettä mukaansa. Jotkut kaatoivat vedet toisten päälle, onneksi monet jakoivat vettä toisillekin. Katsomossa oli hirvittävän kuuma ja minultakin loppui vesi kesken ihan alussa.

Kymmenen jälkeen Maroon 5 alkoi soittaa. Katsomo riehaantui täysin ja oli tosi vaikea pysyä pystyssä muiden töniessä. Salamavalot välähtelivät jatkuvasti ja tunnelma oli katossa. Akon aloitti noin tunnin kuluttua, katselin alun, jonka jälkeen lähdin pois. Kesti aika kauan päästä pois, ja juoksin loppumatkan ehtiäkseni kotiin ennen kahtatoista. Konsertti oli hyvä, kannatti jonottaa. Illalla kuulin joidenkin sanovan, että konserttipaikalla oli ollut lähes 20 000 ihmistä..

27.7.

Perjantaina ekalla tunnilla katsoimme elokuvaa, Red Eye. Sitten oli loppukoe, joka oli helppo. En ymmärrä, mitä järkeä meidän oli tehdä kokeet kun emme saaneet tuloksia selville…

Koulun jälkeen otimme muutaman valokuvan koulusta, sitten St.Juliansiin. Uimme ja kävin syömässä Anniinan kanssa. Menimme Grand Prix-tapaamispaikalle, josta bussi kuljetti meidät radalle. Olimme ainoat ryhmästämme, sillä muut olivat käyneet ajamassa aikaisemmin ja meidän vuoromme oli siirretty jostain syystä myöhemmäksi. Odotimme aika kauan päästäksemme ajamaan. Ajaminen oli kivaa, mutta aika kallista. Sitten bussilla kotiin.

28.7.

liitovarjoiluLauantaiaamuna Beach Clubille, josta Sliemaan tapaamiseen. Lähdimme bussilla Golden Bay-rannalle [GE]. Osa ryhmästä meni ratsastamaan, muut rannalle. Minä kävin liitovarjoilemassa, kavereiden mielestä se oli liian kallista. Oli kuitenkin kivaa ja maisemat olivat hienot. Rannalta bussilla kotiin.
29.7.

Sunnuntaina kävimme Valletassa ja katsomassa Hagar quin [GE] ja Mnajdra [GE] temppeleitä Anniinan ja Eveliinan kanssa. Oli hauska päivä. Sitten kotiin pakkaamaan. Illalla pelasimme korttia aamuyöhön saakka :)

30.7.

Maanantaina lennettiin Frankfurtin kautta Helsinki-Vantaalle.

Matka oli mukava mutta heinäkuussa lämpötila oli hieman liian kuuma, ainakin minun mielestäni (erityisesti, jos majoituksessa ei ole ilmastointia). Isäntäperhe oli kiva ja oli mukavaa että samassa perheessä oli muita ulkomaalaisia kielikurssilaisia (huone olisi kyllä saanut olla suurempi). 

Bussiyhteydet saarella olivat hyvät ja paikkana St.Julians oli hieno. Ruoka oli maukasta perheessä, ravintoloissa suurinpiirtein samanlaista ja hintaista kuin Suomessa. EF:n aktiviteetteihin kuuluva ruoka oli yleensä ok, sen sijaan heillä oli hieman ongelmia aktiviteettien järjestelyissä eikä saatu päivittäinen opetus paljoa oppilaalta vaatinut, muuten oli hyvä reissu (ainakin englanninkielen puhumisen osalta).

Maltalle voisin lähteä uudelleen mutta samanlaiselle kielikurssille en. Seuraava laajempi oppimismahdollisuus on vaihto-oppilasvuosi Uudessa Seelannissa (www.afs.fi), alkaen ensi vuoden helmikuusta.

Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen kielikurssistani Maltalla, laita sähköpostia osoitteeseeni (korjaa ät-merkki oikeaksi): laurah ät koti.luukku.com

Alkuun     Matkat-sivu