madewithNvu80x15clear.png                                                                                                                                              
                                                                                                                                      
Ensimmäinen sivu    Matkat-sivu    Viimeisimmät muutokset: 28.12.2007.

Lyhyt kuvaus Barcelonasta, joulukuu 2007

Pitkä viikonloppu Barcelonassa ajalla 1. - 5.12.2007.

Mukana oli tällä kertaa koko perhe. Irma hoiti itse koko matkan ennakkojärjestelyt emmekä me muut tienneet mikään kohteesta, ennen kuin jäljellä oli enää muutama päivä lähtöön. Harvemmin ollaan lähdetty matkaan tällä tavalla mutta miksipä ei joskus näinkin..

Matkustusajankohta oli riskaabeli erityisesti säiden suhteen mutta onneksemme meille tarjottiin hyvää keliä koko ajan: päivällä oli parhaimmillaan parisenkymmentä lämpöastetta auringonpaisteen kera ja yölläkin lähes kymmenen astetta plussan puolella. Sadetta ei saatu käytännössä lainkaan ja vain yksi päivä oli vähän tuulisempi (turistibussin ylätasanteella sitä herkkua oli tarjolla hieman liikaakin). 

Matkatavarat kuljetettiin kahdessa puolityhjässä lentolaukussa ja yhdessa pienessä repussa. Paluumatkalla toinen laukku sijoitettiin ruumaan tuliaisten vuoksi (illalla ei kentältä löytynyt avoimia kauppoja, joten muun muassa viimehetken nestemäiset tuliaiset vanhemmalle väelle jäivät hankkimatta).

Lennot varattiin muutamaa kuukautta aiemmin Blue1:lta (SAS), aikuisen meno-paluulipun hinnaksi muodostui 195 € välillä Helsinki-Vantaa - Barcelona. Palvelu pelasi lentokoneessa kotimaisella henkilöstöllä ja tarjoilut sai kukin kustantaa itse tarpeensa mukaan. Koneissa ei ollut täyttä kumpaankaan suuntaan niinpä tulomatkalla moni hyödynsi pitkiä tyhjiä penkkirivejä lepopaikkoinansa. Suomen puoleisessa päässä punnittiin myös käsimatkatavarat mihin etäpäässä ei vaivauduttu. Lähtöajat olivat täällä aikaisin aamulla ja etäpäässä myöhään illalla. Siirryttyämme noin pari tuntia ennen lähtöä kentälle saimme vielä valita istumapaikkamme vaikkapa poistumisteiden kohdalta, tosin lapsia ei niiden kohdalle kelpuutettu.

Muut matkat toteutettiin kohteessa junalla (kentältä keskustaan ja paluupäivänä takaisin), useilla metrolinjoilla kaupungissa sekä yhtenä päivänä punaisen- ja sinisen linjan turistibusseilla. Monissa paikoissa olisi ollut nopeampaa kävellä maan pinnalla eri asemien välit verrattuna siihen, että vaihdoimme eri suuntiin vieviä metrolinjoja kävelemällä loputtomia käytäviä maanalaisista kerroksista toisiin.

Majoituksena oli aluksi hotelli kunnes vaihtoehto kaksi eli apartamantos suurempine sisätiloineen voitti.

Irma varasi majoituksen netitse täältä:

The BCN Internet Apartment Team
Tel: (+34) 93 452 1315
Fax: (+34) 93 396 08 62
www.bcninternet.com

Oma huoneisto oli erittäin onnistunut vaihtoehto maksaen yöltä noin 160 € eli ollen kahteen hotellihuoneeseen verrattuna kaiken muun lisäksi noin kympin verran halvempi. Kummassakaan vaihtoehdossa ei ollut aamiaisten hintaa mukana (esimerkiksi salaattiannos kahvin kera maksoi paikallisessa kahviossa reilun kympin henkilöltä).

Hintaan kuului talon toisen (käytännössä kolmannen) kerroksen asunnon kaksi makuuhuonetta, pitkä olo-, ruokailuhuone- ja keittiöyhdistelmä, pari pientä parveketta, kodinhoitohuone, vessa kylpyammeineen, lakanat, pyyhkeet, vesi, sähkö, jääkaappi, pyykinpesukone, tv, liesi ja muut keittiökapineet. Lämmitys ja jäähdytys hoitui ilmapumpulla, lisälämmitinkin löytyi kovemman pakkasen varalta. Kuuman veden tarpeen hoiti kodinhoitohuoneen seinään pultattu nestekaasulämmitin. Roskat heivattiin ulkona lähimmässä kulmauksessa olleisiin jäteastioihin. Paikallinen siivooja pesi yhteisen rappukäytävän hajusta päätellen kloriitilla, joten yleinen hygieniapuolikin oli hyvin hanskassa.

Paikka oli sisäpihan puoleisena asuntona rauhallinen, mitä nyt yhtenä aamuyönä kissalauma pisti siellä arvojärjestyksiään äänekkäästi kohdilleen. Talo oli vanha, putkiremonttia odottava talo, jonka huomasi hyvin vessan ominaishajusta; pari viimeistä päivää pidimme tuuletuskuiluun avautuvan vessan tuuletusikkunan aina auki vaikka sekään ei ole joka paikassa kovin suotavaa varkaiden vuoksi. Suuri osa setelirahasta, osa luottokorteista ja lompakot olivat kämpällä piilossa koko ajan, jotta tungoksessa mahdollisesti jonkun toisen käteen taskuistamme tarttuva rahasumma jäisi pienemmäksi.

2007-Barcelona-olohuone.jpg

Avaimenhaltija oli erittäin ystävällinen vanhempi herrasmies, jonka kanssa oli ilo asioida niin 150 € pantin maksun, kuin sen takaisinsaannin yhteydessä (huolimatta siitä että rikoimme yhden viinilasin, joka ei lopulta maksanut mitään siistinä palautetun huoneiston vuoksi).. Avaimet saatiin noin kello neljältä ja palautettiin kuudelta (papereissa palautusajaksi oli merkitty 12:00, mutta neljä lisätuntia saatiin samaan hintaan hiljaisen kauden piikkiin).

Huoneiston ulko-oven lukitusjärjestelmä oli varsin jämäkkää tekoa kaksine telkineen, joten avainten oven sisäpuoliseen lukkoon unohtaneelle olisi koitunut huomattavat korjauskustannukset lukkosepän hajoitettua oven. Mukana olleesta vara-avaimesta ei olisi ollut mitään hyötyä sillä sisäpuoliseen lukkoon (yöksi) jätetty avain on ilmeinen lisäturvatekijä lukitessaan oven todelliseen takalukkoon lukkopesän ulkopuolisten osien puolelta.

Majoituksen sijaintipaikka ja vähän lähialueita näkyy kartasta. Lähimpään isompaan kauppaan oli alaovelta matkaa viitisenkymmentä metriä kadun toiselle puolelle ja sen sulkeuduttua parin sadan metrin päässä alempana olevan risteyksen luona olevista pikkuliikkeistäkin sai ainakin peruselintarvikkeensa hankittua.

---

Ensimmäisenä päivänä ajoimme lentokentältä junalla uudelle päärautatieasemalle, jossa vaihdettiin metroon ja hankkiuduttiin majoitukseemme avainten luovutusaikana. Illalla ei tarvinnut pitkäänkään rimpuilla ennen kuin hiljaisuus valtasi majoitustilat, aikaisin aamuyöllä alkanut matka vaati veronsa..

Lentoasemalla annettiin kaikille vapaaliput ja metroon mentäessä hankittiin kolmen päivän yhdistelmälippu lippuautomaatista (reilu 15 € / C). Oikeanpuoleinen lippu on vaijerihissiin Montjuicilla:

2007-Barcelona-3-pv-lippu.jpg  2007-Barcelona-MJ-lippu.jpg

Seuraavina päivinä kierreltiin useampaankin otteeseen:

- La Ramblalla

Hyvin riitti paikallista porukkaa joka illalle noin 3,3 miljoonan asukkaan populaatiosta, turistit ml. Erilaisista mainoskuvista tuttuja eläviä patsaita ja muita vastaavia kolikoiden kerääjiä riitti joka puolelle puistokadun varrella.

- La Ramblan läheisyydessä

Muun muassa sen puolivälissä olevassa suuressa, katetussa kojukeskittymässä, josta sai kaikenlaista tuoretta ruokatarviketta hedelmistä ja salaateista sekä erilaisista lihatuotteista suoraan merestä nostettuihin erilaisiin mereneläviin (se on epäilemättä jokaisen ammattikokin taivas). Lähistöltä löytyi pienempi kauppahallikin.

- Port Vell -satamassa

Erityisesti sen Akvaariossa, jossa oli monenmoista merenelävää omissa akvaarioissaan sekä suuri allas, jonka pohjalle rakennetuissa putkissa kävellessään pääsi itsekin akvaarion "sisälle".

- Vanhassa kaupungissa

Kaikkea mahdollista näytti olevan myytävänä muun muassa yhdellä joulumyyjäiskadulla ja sadoissa pikku- tai isommissa putiikeissa. Heillä näyttää olevan jonkin verran erilainen maku joulukoristeluidensa suhteen vaikkapa meihin suomalaisiin verrattuna.

- Metroissa

Pitihän se vähän niilläkin ajella kun liikkuminen oli useimmiten (pl. pahimmat ruuhka-ajat) vaivatonta.

- Montjuic:lla

Linnoitusksessa ja sotamuseossa (meno metrolla, nousu "rinnejunalla" sekä loppumatka laskettelupaikoista tutulla vaijerihissillä, josta avautuikin hyvät näköalat vieressä levittäytyvään kaupunkiin. Mäen päällä olleen linnakkeen museossakin kannatti poiketa jos vanhat aseet kuten miekat ja vastaavat kiinnostivat, muuten siellä oli tarjolla lähinnä maisemanäkymiä kaupungin eri puolille.

Espanjalaisessa kylässä, jossa oli paljon rakennuksia eri alueille tyypillisin rakennustyylein. Siellä oli muun muassa lasinpuhaltamo täydessä työn touhussa vierailijoiden ihmeteltävänä.

- Shoppailemassa

(Naisväki) ja samaan aikaan kiertelemässä La Raval:n kujilla sekä Merimuseossa (jäsen X; käymisen arvoinen paikka oli tuokin museo mikäli vanhat laivat ja muu purje- tai höyrylaiva-ajan rekvisiitta kiinnostaa)

- Punainen ja sininen reitti turistibusseilla

Nuo olisi oikeastaan kannattanut käydä ajamassa heti ensimmäisenä päivänä, jotta olisimme saaneet paremman yleiskuvan koko kaupungista.

Niihin sai päivän tai useammankin lippuja, tarjolla oli maiseman kerrontaa uyseammalla kielellä ja niistä poistuminen sekä nousu takaisin oli täysin vapaata ao. pysäkeillä. Busseja liikkui tiheästi eli missään ei olisi tarvinnut kärvistellä kohtuuttoman kauaa, ellei kyseinen kohde olisikaan kiinnostanut.

- Sekä jokunen muu yleisin vierailukohde

Esimerkiksi se melkoisen pitkään työn alla ollut kirkkokompleksi Sagrada Familia sekä lyhyen metromatkan päässä ollut, esitteiden mainostama värikylläinen tornitalo (joka tosin oli käyntihetkellämme lähinnä pimeänä), jne

Kolumbuksen muistomerkki oli edelleen kiinni emmekä kiivenneet myöskään satamasta Montjuicille menevän kaapelihissin torniin. Jonkunmoisen ajomatkan päässä oleva Montserrat maisemineen ja nähtävyyksineen jäi sekin mahdolliseen seuraavaan käyntikertaan.

Aiemmasta kerrasta poiketen ravintoloiden hintataso La Ramblan välittömässä läheisyydessä oli näin talvisaikaan varsin kelvollinen, esimerkkinä sen pohjoispään Pirineus-nimisessä ravintolassa nautittu neljän henkilön pitsa-ateria oluineen ja muine juomineen sekä jälkiruokineen ( 4 x 16 € "Menu") maksoi 68,48 €. Parhaimpaan turistiaikaan hinnassa olisi saattanut olla vissi ero, mikäli oikein muistelen.

Silmiinpistävintä illalla oli joka puolelle antaumuksella esillepannut joulu- ja muut valot, joita todella riitti. Varsin yhtenäisestä ulkoasusta päätellen niitä ei oltu levitelty miten sattuu kauppiaiden oman mielen mukaan.

Alla olevassa kuvassa näkyy yhden rakennuksen päädyn valaistusta:

2007-Barcelona-illalla.jpg

Jaanan kommentit:

Reissu oli kiva, vaikka välillä istuimme linja-autossa vähän liian pitkälle. Ilma olisi voinut toki olla lämpimämpi, mutta kyllä silti tarkeni. Uudestaan voisin kyllä lähteä.

Lauran kommentit:

Oli kivaa ja matkakohde oli onnistunut. Mielelläni lähtisin uudelleen Barcelonaan ja monta paikkaa on vielä näkemättä. Keli oli hyvä ja matkaseurasta ei valittamista :D

Irman kommentit:

Mukava reissu.  Paljon vielä jäi nähtävää, myös suurin osa niistä paikoista joita olin etukäteen ajatellut. Mieluummin kuitenkin uusi reissu kuin se, että olisimme juosseet "pää kolmantena jalkana" paikasta toiseen ja kaupungin "hengen haistelu" olisi jäänyt kokematta. Apartementos-majoitus ehdottomasti oli parempi vaihtoehto kahdelle hotellihuoneelle.  

Karin kommentit:

Ei ollenkaan paha keikka näin loppuvuoden piristykseksi, joskohta pitkähkö matkustusaika ja monet yhtäjaksoiset tunnit jalkojen varassa mukulakivikaduilla ja vastaavilla tuntuivat käyneen keholle itse kullakin. Irma oli tehnyt suuren työn matkaa valmistellessaan ja lopputulos oli vähintäänkin monipuolisen hyvä. Kohde oli itselleni jossain määrin tuttu yhdeltä aiemmalta nelipäiväiseltä mopokeikalta viiden vuoden takaa, joten oli välillä mukava muistella ja kierrellä tuttuja paikkoja sekä poiketa muun muassa silloin kiinni olleessa merimuseossa. Oletan että tytötkin saivat shoppailla riittävästi ainakin pahimpaan nälkäänsä ;-)

Berlizin matkaopas Barcelona (vuodelta 2002) oli pieni mutta edelleen kelvollinen muistin tuki karttoineen, vaikka Irma ostikin tuoreen kartan kulutuskäyttöä varten ja oli tulostanut etukäteen netistä muun muassa metrokartat.

Suositeltava matkakohde on tuokin, mikäli matkustusajankohta säineen ja muineen sattuu riittävän hyvin omiin mieltymyksiin. Viikko olisi saattanut olla liian pitkä aika yhdellä kerralla vietettäväksi.

Alkuun     Matkat-sivu