madewithNvu80x15clear.png                                                                                                                                              4/19

Matkat-sivu    Ensimmäinen sivu    Edellinen sivu    Seuraava sivu    Viimeinen sivu

Matkakertomus elokuu 2007 (Norja, Skotlanti (Orkney, Hebridit), Irlanti ja Englanti)

Päivä 3, Geilo - Bergen (6.8.2007)

240 km + paikan päällä noin 50 km majoituksen hakua.

Reitti AutoRoute-muodossa.

Maisema muuttui koko ajan parempaan suuntaan, oikeastaan Geilon jälkeen nousu vasta alkoi. Jonkun ajan päästä tienpinnan korkeus alkoi lähennellä lukemia 1260 metriä jossain siellä paikallisen vedenjakajan maisemissa.

Tämäkin nousun aikana vastaan tullut järvi on yli tuhannessa metrissä. Alla näkyvään kylttin tekstiin liittyvä kartta.

Kyltti vedenjakajalta

Juuri ennen viimeistä kahdeksan prosentin laskua piti poiketa päiväkahville kulkusuuntaan nähden tien oikealla puolella olevalle matkamuistojen myyntipaikalle. Vieressä oleva alue on merkitty karttaan nimellä Voringsfossen (GE) ja se on tien osalta melkoinen pudotus kovin lyhyellä matkalla, pitkään kallion sisällä alaspäin korkkiruuvimaisesti kiertävä ajoura muutamine ulkoilmapätkineen. Voi vain kuvitella millainen dieselin käry siellä leijaili kun vastaan eli ylämäkeen jyristeli täysperärekka poikineen. Tumman ja likaisen visiirin kanssa tuokin on varmasti mielenkiintoinen ajettava. Ja pelkän jarrun avulla laskeutuminen kuumentaa jarrupalat ja -levyt alta aikayksikön, mikä oli nenällään helposti aistittavissa nytkin.

Komeaa oli maisema välittömästi taukopaikan jälkeen, sen mitä kuskina siitä ehti nauttimaan. Parempia kuvia halutessaan olisi pitänyt härskisti pysähtyä ajoradalle muutamiin ylimpiin mutkiin ennen tunneliosuutta, mutta noissa olosuhteissa siihen ei muun liikenteen määrän vuoksi ollut mahdollisuuksia. Ja pysähtyessään alamäkeen olisi samalla pitänyt saada rintamasuuntansa käännettyä noin 180 astetta kunnon kuvaamisen mahdollistamiseksi, pyörän selässä tekemätön paikka. Tämäntyyppisillä alueilla olisi pitänyt mukana olla jo aiemmin hankitut Watec WAT-260S tai WAT-200D kiinteästi pyörään asennettuna ja tallennin koko ajan pyörimässä. 

Kalpea aavistus rotkon yläpäästä majoitusliikkeen suuntaan (rotko näkyy sen vasemmalla puolella) ja sitten hetken ajon jälkeen kuva ylämäkeen ensimmäisen ulkokaarteen jälkeen. Tällainen vuonomaisema putkahti eteen merenpinnan tasolla jonkin matkaa ennen lossia (60 28.297 N, 6 54.665 E) (lossilippu). Lossimatkan eteläpää (GE) ja pohjoispää (GE). Google Earth/Panoramio näyttää lisää muiden ottamia kuvia.

Lossimatkan jälkeen oli mahdollista valita nopeampi reitti Voss:n kautta (tie # 13 ja edelleen E16 - Bergen), tai jatkaa B7 Bergeniin vievää, vuonon oikeaa reunaa seurailevaa kapeampaa ja samalla hitaampaa ajouraa. Jälkimmäinen luonnollisesti voitti hyvällä kelillä, saipahan kulutettua enemmän myös renkaiden kulutuspinnan reunoja. Oikeastaan ainoa enemmän varottava tekijä lukuisien liittymien lisäksi olivat vastaan tulleet rekat ja varsinkin lukuisat "jakelumopot", joiden ohittaminen tai kohtaaminen vaativat lähes aina yhteispeliä eli molempien kuskien hyvää tahtoa ja asianmukaista ohituslevikettä. Homma toimi hienosti eikä kukaan soitellut torvea tai vilkutellut valojaan, vaikka parin isomman ajoneuvon keskinäinen kohtaaminen pysäyttikin koko liikenteen toviksi.

Bergenistä löytyi Smyril Line:n toimisto pohjoisesta saavuttaessa helposti (E16 -> 585 -> Nordens Fiskerimuseum, jonka vieressä laiturialue konttoreineen on). Oikean laituripaikan löytymisen jälkeen oli aika lähteä majoituksen hakuun, joka olikin taas helpommin sanottu kuin tehty.

Alkuun

Kiertelin ensin aikani kaupungin keskustaa ja sen lähiympäristöä yleiskuvan saamiseksi, kysellen samalla eri majoitusliikkeiden tilannetta (joka paikassa tarjottiin No Vacancies poislukien yksi rakennustelineillä ulkoapäin vuorattu keskustan hotelli, jossa yö maksoi vain 189 €) jonka jälkeen etsiydyin keskustan Infoon (60 23.644 N, 5 19.530 E) (GE). Turha toivo, siellä oli H*tinmoinen ryysis ja saamani jonotusnumero 636 kertoi masentavasti sen, että edelläni oli enää viitisenkymmentä aiemmin palveltavaa numeroa. Pyörä oli parkissa infon vieressä jalkakäytävällä kaiken kansan keskellä, joten sitä oli syytä käydä epämääräisin välein tarkkailemassa (magneettitankkilaukku oli tietysti tyhjennetty kaikesta arvokkaimmasta ennen alueelle menoa). Kun Infon kahden palvelutiskin voimin oli saatu kerrassaan kolme yksittäistä ryhmää tyytyväisiksi (majoitusvaraukset ja retkiä, tms) arviolta viidentoista minuutin kuluessa, niin pokkani petti ja lähdin pois. Aamu olisi saapunut ennen kuin oma vuoroni olisi tullut, toisaalta siellähän olisi varmaan voinut yöpyä ilmaiseksi jonoissa..

Päätellen sen nuorehkon hepun pienipupillisista silmistä joka kävi Infon edessä pukeutuessani jututtamassa kehuen samalla gps:ni kalleutta, niin omien tavaroidensa perään kannatti katsoa tarkkaan sielläkin. Toki vain tiettyyn rajaan saakka, pelkkää tavaraahan sekin vaan on.

Ei muuta kuin aiempaa reilummin ulos kaupungista, suuntana etelä ja ensin vielä avoimeen markettiin Nesttunissa. Paikallisen marketin edustaja kävi ostosten maksun jälkeen tulostamassa ilman eri pyyntöä Gule sidor-kartan lähimmän majoitusvaihtoehdon sijainnista, todella erinomaista palvelua!

Koska sekin paikka oli täynnä niin ei muu auttanut kuin ajaa läheisten leirintäalueiden kimppuun. Kolmannella sellaisella vuorossa ollut vastaanoton tyttö mietti hetken ja soitti parin alueen verran eteenpäin, josta löytyikin enää yksi neljän hengen mökki vapaana - "haluanko sen hintaan 500 NOK (64 €), vaikka siinä ei ole omaa vessaa tai muita erikoisempia mukavuuksia"? Myöntävän vastauksen jälkeen homma oli kertaluokkaa helpompaa loppupäivän ohjelman osalta. Kiitokset myös hänelle ystävällisyydestään, palvelualttiutta hymyineen edelleen riitti vaikka olinkin ties kuinka mones tiskillään norkoillut tyyppi senkin päivän aikana.

Vielä hetkeksi Grimenistä tielle 580 - E16 - Ytre Arna - oikealle E30 - Haukås - oikealle Bergen Camping Park AS ja portista sisälle respaan (60 29.081 N, 5 22.978 E):

Leirintäalue Bergenin tien varrella

Eikä tarvinnut edes 150 NOK siivouspanttimaksua maksaa, kun kerroin huomisaamun aikataulun ja lupasin siivota kuvassa takana keskellä näkyvän keltaisen mökin itse (GE).

Naapurimökeissä oli enimmäkseen paikallista väkeä ja yksi puolalainen pariskunta, jonka mies pesi ja kiillotti autoaan todella pitkään läheisellä pesupaikalla. Suzuki alkoikin näyttää aika likaiselta sen rinnalla, vaikka takana oli vasta puolentoista tuhatta ajokilometriä. En tarttunut täkyyn, kerkiäähän tuota kulkuvälinettään "tiskaamaan" kotonakin.

Matkan varrelta huoltoasemalta ostettu iso salaattiannos ja valkosipulipatongin pätkä oli hyvä huuhtoa alas kurkusta yhdellä Seawindin TaxFree-kaupasta ostetulla Lonkerolla (joista viimeisin poistui kirjanpidosta jossain Irlannin suunnalla).

Sadetta ei ollut tarjolla missään vaiheessa.

Alkuun     Matkat-sivu    Ensimminen sivu    Edellinen sivu    Seuraava sivu    Viimeinen sivu