madewithNvu80x15clear.png                                                                                                                                            16/24

Ensimmäinen sivu    Edellinen sivu    Seuraava sivu    Viimeinen sivu    Matkat-sivu

Matkakertomus 2003 (Slovenian lounaisosa, Garda-järvi ja Lindau)

Päivä 15. Garda-järvi - Sölden

19.7.2003

Peschiera - Bolzano – Merano – Timmelsjosh – Sölden, 262 km.

Lasku oli 128 €, alue huomioiden ihan siedettävä hinta.

Siitä jatkettiin takaisin Peschieraan, otettiin moottoritiemaksutiketit molemmille taskuun ja jatkettiin tukka putkella moottoritielle? Ei aivan, Irma ei saanut millään lippua ulos automaatista, josta huolimatta jatkoimme lopulta hetken takaisin itään päin, kunnes pohjoiseen menevä tie erkani vasemmalle. Optimistisesti ajattelin ääneen että ”Eiköhän tuosta selvitä kun maksupisteellä kerromme miten siellä kävi? Maksan taas molemmat pyörät”.

Kaksikaistaisella tiellä Brennerin solan suuntaan oli niin paljon liikennettä, ettei sen kuljetuskyky enää riittänyt. Se ilmeni jatkuvissa, ilman mitään näkyvää syytä syntyneissä ruuhkissa. Oikeanpuoleinen kaista veti yllättäen vasenta paremmin. Aikamme siinä ruuhkailtuamme poikkesimme bensa-asemalle aamukahville: ruuhkaa oli sielläkin sen verran että otimme vain limpparia ja suklaata (enpähän ole ihan heti maksanutkaan yli 20 € neljästä puolen litran limsasta ja suklaapatukasta.. kyypparilla oli varsinainen köyhät kyykkyyn ja oikein köyhät makuulle -hinnasto käytössään, vähänkään pidempää alueella oleskelua ajatellen). Siis takaisin tielle kohti Bolzanoa, jossa siirtyisimme hetken päästä Meranoon menevälle moottoritielle.

Moottoritiemaksupisteellä menikin sitten aikaa ja tupakkia enemmänkin, kun vuorossa ollut nuorehko tyyppi huomasi ettei meillä ole kuin yksi lippu – ”Passport” sanoi sälli useampaan kertaan, eikä halunnut edes kuunnella miksei niitä lipukkeita ollut molemmilla pyörillämme. Kun se siinä aikansa kiljui selittämättä mitä oli tapahtumassa, niin lämpötila alkoi nousta myös omissa kypäröissämme - Irma ei juurikaan hymyillyt saatuaan lopulta 49,5 € maksulapun sillä perusteella että hän ei ollut ottanut lippua Pecshierasta tai oli kadottanut sen. Hänet siis palkittiin koko maksullisen ajomatkan "päästä-päähän" -matkasta muodostuvan hinnan sisältävällä maksuosoituksella, joka olisi pitänyt käydä maksamassa jossain luukussa noin kahdeksankymmentä kilometriä tulosuuntaan olevassa Trentossa. Tietysti siihen tulisivat vielä ne maksukeikan moottoritiemaksut päälle molempiin suuntiin..

2003-Kuitteja-Italia-mt-valitus.gif

Poikkesin lapun kanssa Meranossa yhdellä huoltoasemalla, tiskin takana ollutta motoristia jututtamassa. Kaveri kertoi saaneensa samanlaisen jokunen vuosi takaperin, teki valituksen ja maksu peruttiin – jolla perusteella ehdotti samaa toimenpidettä meillekin (”Eivät ne teille kuitenkaan mitään oikein voi, olettehan jo Suomessa”).

HUOMIO: tuo viimeksi mainittu on taakse jäänyttä elämää kesäkaudesta 2007 lukien, kun eu-alueen laajuinen sakotuskäytäntö astuu voimaan. Lähde 3.3.2007: http://www.valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=184023&c=0&toid=1802&moid=1803

Alkuun

Timmelsjosh alkoi siintää edessä samaa vauhtia kun moottoripyörien määrä kasvoi edessämme, takanamme ja vastaan tulevalla kaistalla. Kiirehtijöille annettiin tietä niiltä osin kun siitä oli apua, meillähän ei täydessä matkavarustuksessa muutenkaan ollut samanlainen kiire päällä. Muutama 180 asteen tiukkalinjainen mutka kaasukäden puolelle siellä 2300-metrin tietämillä olivat suhteellisen hankalia, pari niistä meni Irmalla osittain uusiksi, mutta onneksi ilman kaatumista.. Ajetun tien profiili oli varsin mielenkiintoinen.

2003-Itavalta-Timmelsjosh-tarra.jpg 


Siellä meni henkilöautoja, polkupyöriä, lähes kaikki mahdolliset moottoripyörämerkit ja mallit, yksi matkailuautokin. Suurimmalla osalla kuskeista oli onneksi järkeä niin paljon että muutkin otettiin huomioon - varsinkin silloin kun yhden polkupyöräilijän eturengas räjähti tiukassa alamäessä.

Näköalat olivat sillä hetkellä mielestäni paremmat kuin Grossglocknerilla. Kahvila ennen viimeisintä, jyrkintä osuutta ennen Italian ja Itävallan rajaa.

Valtaosa huomiokyvystämme meni kyllä tien ja liikenteen seuraamiseen, lapsista en tosin tiedä (kun reilun metrin päässä oikealla on puolimetrinen kivikaide ja sen ulkopuolella muutama sata metriä jyrkkää rinnettä alas tielle/suoraan rotkon pohjalle, niin ei ole ihmekään ettemme sivuillemme juuri vilkuilleet). (46 54.320 N, 11 05.837 E, 2478 m)

Huipulla pidettiin pieni maisemankatselutauko, harmi ettei siitä näkynyt edeltäneelle serpentiiniosuudelle – en viitsinyt enää palata paria kilometriä takaisin päin sen puuttuvan valokuvan takia. Jaana Italian suunta takanaan. Laura ja Jaana Itävallan suunta takanaan.

Maksupiste tuli vastaan Itävallan puolella (reitin aukioloaika oli muistaakseni 07.00 – 20.00, jonka jälkeen ylhäällä oleva tunneli suljetaan yöksi), josta matkamme jatkui pääasiassa alamäkeen. Sekin oli samanlaista serpentiiniä mutta kuitenkin helpompaa ajettavaa nousuun verrattuna.

2003-Itavalta-Timmelsjoshin-lippu.jpg

Sölden tuli vastaan iltapäivällä noin kello kahden aikoihin. Poliisien pääkadulle virittämästä tutkasta huomautuksitta selvittyämme (liian moni käytti pääkatua räväköihin kiihdytyksiin) menimme suoraan edelliskesästä tuttuun Gasthaus Annelieseen mutta se oli täynnä. Ei se mitään sillä seinänaapurillaan Gästehaus Martin Brugger oli meille sopiva kahden huoneen ja kahden parisängyn huoneisto vapaana. Hintaan 90 € / yö kuului myös parvekkeen ja satelliitti-tv:n lisäksi aamupala, pyörätkin saatiin takapihalle lukkoon – hieno homma! Varsinkin lastenohjelmille oli selvää tilausta kolmiviikkoisen katkoksen vuoksi. (46 57.691 N, 11 00.523 E, 1393 m).

Hetki taukoa viileässä sängyssä (melkein ehti uni tulla jo siinä ajassa silmään) josta äkkiä suihkuun ja hieman viivähtäneelle aamupalalle Die Alm -nimiseen ravintolaan. Neljällä Wiener Schnitsel -annoksella ja yhdellä ylimääräisellä salaattiannoksella juomineen (47,10 €) oli kyllä ottajansa :-)

Loppupäivä kirjoiteltiin postikortteja, kierreltiin kylällä, ostettiin alppipanoraamasta tehty suuri sivukuva (noin 60 x 110cm, Kompass "Alps" numero 349) kuljetusputkineen hintaan 6.5 € ja mikä parasta, nukahdettiin hyvinkin ajoissa yöunille (kunnon sänky ja siunattu kylmyys tasoitti univelkaamme kyllä).

Alkuun    Ensimmäinen sivu
   
Edellinen sivu    Seuraava sivu    Viimeinen sivu    Matkat-sivu